Η είδηση ήρθε στο φως μετά από δημοσιεύσεις του σεφ, Νουσρέτ Γκιοκτσέ, ο οποίος ανέβασε στα social media, φωτογραφίες από την βραδιά. Μάλιστα, σε ένα από τα στιγμιότυπα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας φαίνεται να λέει: «Αυτή είναι μια μοναδική στιγμή».
https://www.youtube.com/watch?v=OJyydT4hHb4
Ολα αυτά την ώρα που Εγκλωβισμένοι στην Κολομβία βρίσκονται χιλιάδες πολίτες από την Βενεζουέλα που κατευθύνονταν προς το Εκουαδόρ (Ισημερινό), προσπαθώντας να βρουν μια καλύτερη ζωή μακριά από τη χώρα τους, που συνταράσσεται από την κρίση.
Το Εκουαδόρ επέβαλε αυστηρούς κανόνες εισόδου σε μετανάστες, για να εμποδίσει τις χιλιάδες αφίξεις των απελπισμένων Βενεζολάνων. Το αποτέλεσμα είναι η αναγκαστική παραμονή τους στην Κολομβία, όπου επίσης είναι πλέον ανεπιθύμητοι, ύστερα από την αθρόα άφιξή τους τον προηγούμενο χρόνο.
Τους προηγουμένους 15 μήνες πέρασαν στη γειτονική Κολομβία περισσότεροι από 1 εκατομμύριο κάτοικοι της Βενεζουέλας, διωγμένοι από την οικονομική κρίση και την ιδιότυπη πολιτική κατάσταση που έχει επιβάλει το καθεστώς Μαδούρο. Και η Βραζιλία έχει επιβάλει κατά διαστήματα αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών από τη Βενεζουέλα.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ο καλπάζων πληθωρισμός, η φτώχεια, η ανεργία, οι διώξεις αντιφρονούντων διώχνουν τους πολίτες. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Μαδούρο προκάλεσαν νέα αναταραχή. Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον κόσμο σε γενική απεργία από αύριο, καταγγέλλοντας τον υπερ-πληθωρισμό, που σύμφωνα με το ΔΝΤ ενδέχεται να φθάσει το 1.000.000% μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Μαδούρο ανακοίνωσε την Παρασκευή σχέδιο για την καταπολέμηση της κρίσης, εφαρμόζοντας ισοτιμία εξωτερικών συναλλαγών που θα συνδεθεί με το κρυπτονόμισμα Petro. Οι κάτοικοι, εν τω μεταξύ, αγωνίζονται να βρουν καθημερινά τρόφιμα και φάρμακα, περνώντας πολλές ώρες στις ουρές έξω από τα λίγα καταστήματα με γεμάτα ράφια.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]