Ουσιαστικά απάντησε στις σκέψεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και υποστήριξε πως η Τουρκία μπορεί να ιδρύσει βάση στην Κύπρο αλλά και να αυξήσει τα στρατεύματά της.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη όπως στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια εγγύτητα. Ομως υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν έχουμε ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Είναι σημαντική η στρατιωτική ύπαρξή μας εκεί».
Η Τουρκία είναι ενοχλημένη από τις στενές επαφές Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τις επισκέψεις του Νίκου Κοτζιά την περασμένη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ, στη Λευκωσία και στο Κάιρο.
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
«Μας λένε πως πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Μη μας παρεξηγήσουν όμως, δεν θα τον μειώσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε και το σχέδιο Ανάν που σε δημοψήφισμα είχαν απορρίψει οι Ελληνοκύπριοι. «Δεν ακούν λόγια. Αν άκουγαν θα είχαμε λύσει το θέμα με τον Κόφι Ανάν. Τι υποσχέθηκαν στο δημοψήφισμα και τι έκαναν; Eμείς είπαμε το ναι, εκείνοι όχι. Εβαλαν αυτούς στην Ε.Ε., εμάς μας άφησαν έξω. Από εδώ και πέρα για εκεί, όποια είναι η δική μας συνταγή που ανακοινώνουμε, θα εφαρμόσουμε αυτή τη συνταγή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προκλητικός εμφανίστηκε πάλι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας δεν θα επιτρέψει να γίνουν μειονότητα οι συμπατριώτες του σε μια Κύπρο στην οποία θα κυβερνούν οι Ελληνοκύπριοι.
«Οι Ελληνοκύπριοι στο παρελθόν θεώρησαν ότι το νησί είναι δικό τους, μάλιστα πέρα από αυτό επιχείρησαν να το ενώσουν με την Ελλάδα. Αυτό δεν ήταν δυνατό, άλλωστε, και δεν έγινε», είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου, Βόλκαν Μπόζκιρ. Για τις διαπραγματεύσεις τόνισε πως «δεν μπορούν να διαρκέσουν άλλα 50 χρόνια. Δεν θα πάρουμε μέρος σε μια διαδικασία με ανοιχτό τέλος, η οποία δεν είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».
Συμφωνία με Πούτιν για Συρία
Θέματα που αφορούν την οικονομία και την ενέργεια, καθώς και η συριακή κρίση, απασχόλησαν τη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας.
Στις νέες συνομιλίες των δύο ηγετών φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα για την αποστρατικοποίηση μια περιοχής του Ιντλίμπ κυρίως από βαρέα όπλα. «Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα δρουν ακραίες οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν. O Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως «σε ακτίνα 15-20 χιλιομέτρων θα δημιουργηθεί μια περιοχή αποστρατικοποιημένη. Από εκεί θα αποχωρήσει η Αλ Νούσρα. Στις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσουν να φεύγουν όλα τα βαριά όπλα από το Ιντλίμπ». Ουσιαστικά φαίνεται πως η Ρωσία επιβάλλει τους δικούς της όρους στη Συρία και χωρίς στρατιωτική επέμβαση πετυχαίνει την αποχώρηση των τζιχαντιστών και την αποδυνάμωσή τους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]