Ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε εν μέσω οικονομικής κρίσης πως χρειάζεται ένα θερινό ανάκτορο για να κάνει τις διακοπές του με… 300 δωμάτια!
Η θερινή κατοικία του Ερντογάν χτίζεται στον κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας και το κόστος ανέγερσης της υπολογίζεται στα τρία εκατομμύρια τουρκικές λίρες.
Τα σχέδια προέβλεπαν αρχικά την ανακαίνιση ενός ξενώνα τεσσάρων δωματίων που κατασκευάστηκε στον ίδιο απομονωμένο κόλπο επί θητείας του όγδοου προέδρου της χώρας, του Τουργκούτ Οζάλ, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τους διαδόχους του. H αξία του, προ έργων εκτιμήθηκε στα 30 εκατ. τουρκικές λίρες. Αλλά τελικά αποφασίστηκε η κατεδάφιση του ξενώνα αυτού και η ανέγερση της νέας έπαυλης του Ερντογάν, θύματα της οποίας έπεσαν περίπου 50.000 δέντρα, επειδή θα κατασκευαστεί ένας δρόμος πρόσβασης μήκους 17 χιλιομέτρων!
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας χαρακτήριζε το συγκεκριμένο κόλπο «χώρο πρασίνου κατηγορίας 1», όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση, χαρακτηρίζοντας «προκατασκευασμένο κτίριο» τον ξενώνα- πληροφορία που εξαφανίστηκε πλέον από την ιστοσελίδα.
Στο θερινό παλάτι του Ερντογάν θα κατασκευαστεί προβλήτα, ελικοδρόμιο, πισίνες, χώροι αναψυχής, μπάνγκαλοους, κτήρια για το προσωπικό ενώ μεταφέρθηκαν και 12.000 τόνοι άμμου για την παραλία.
Η αντιπολίτευση βοά. «Η κατασκευή μιας θερινής έπαυλης σ’ αυτό τον χώρο δεν είναι νόμιμη», λέει ο βουλευτής του κεμαλικού CHP Ακίν Ουστουντάγ. «Είναι παράνομη και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον. Σε αυτόν τον κόλπο απαγορεύεται ακόμη και το ψάρεμα, ενώ λίγο μακρύτερα συχνάζουν μεσογειακές φώκιες για να γεννήσουν».
Επειδή φαίνεται πως ούτε η θερινή κατοικία του φθάνει, ο Ερντογάν κάνει σχέδια και για ακόμα ένα σπίτι στα βάθη της Ανατολίας. Το οίκημα θα είναι συνολικού εμβαδού 1.071 τ.μ. -συμβολικός αριθμός για να θυμίζει τη χρονολογία της νίκης των Σελτζούκων του Αλπ Αρσλάν επί των Βυζαντινών. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στα τέλη του περασμένου μήνα η νέα έπαυλη θα είναι ένα μνημείο για τη νίκη αυτή και θα κατασκευαστεί εκεί που είχε στήσει τη σκηνή του Αλπ Αρσλάν, στο Αχλάτ, περίπου 50 χλμ. βόρεια του Μαντζικέρτ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]