«Διάφορες οργανώσεις στρατολογούν, βρίσκεται σε εξέλιξη μια κινητοποίηση σε απομακρυσμένες περιοχές (…), διότι ο κόσμος φοβάται ότι η βία θα κλιμακωθεί», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζάστιν Φορσάιθ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF. Οι οργανώσεις «εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση για να στρατολογούν πολύ νέους ανθρώπους», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Η UNICEF φοβάται μια πιθανή νέα απότομη αύξηση της στρατολόγησης παιδιών-στρατιωτών», συνέχισε ο Φορσάιθ.
Η UNICEF έχει καταγράψει τη στρατολόγηση 16.000 παιδιών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013 λόγω πολιτικών και εθνοτικών διαφορών και της σύγκρουσης ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, πρώην αντιπρόεδρο, Ρικ Μάκαρ και τον πρόεδρο της χώρας Σάλβα Κιρ.
Περίπου 650 παιδιά έχουν ήδη στρατολογηθεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.
«Η UNICEF καλεί να σταματήσει αμέσως η στρατολόγηση παιδιών και να απελευθερωθούν δίχως όρους όσα έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες οργανώσεις», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
«Παιδιά συνεχίζουν να στρατολογούνται και να χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες οργανώσεις παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής», συνέχισε το Ταμείο, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι 13.000 παιδιά στο Νότιο Σουδάν αγνοούνται ενώ άλλα 250.000 υφίστανται «πολύ σοβαρό» υποσιτισμό.
Η UNICEF κάλεσε παράλληλα να διακοπεί άμεσα η «συστηματική χρήση των βιασμών, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και των απαγωγών ως όπλων πολέμου».
Σύμφωνα με τον Φορσάιθ, «το όνειρο που μοιραζόμασταν όλοι για τα παιδιά αυτής της νεαρής χώρας έχει μετατραπεί σε εφιάλτη».
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, που έχει σημαδευτεί από ωμότητες που διαπράττονται κι από τα δύο στρατόπεδα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει 2,5 εκατομμύρια ακόμη, δηλαδή πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού των 11 εκατομμυρίων. Μια ειρηνευτική συμφωνία υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015, αλλά οι μάχες στην πραγματικότητα δεν σταμάτησαν ποτέ σε αυτή τη χώρα που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2011.
Από την 8η ως την 11η Ιουλίου, οι μάχες –στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν και βαριά όπλα– στην Τζούμπα ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον Κιρ και τον Μάκαρ ενέτειναν τους φόβους περί επανέναρξης του πολέμου σε όλη τη χώρα.
Οι πρώην αντάρτες, με αριθμητικά κατώτερες δυνάμεις και υποδεέστερο οπλισμό, αναδιπλώθηκαν, αποχώρησαν από την πρωτεύουσα και μεταφέρθηκαν σε αγροτικές περιοχές ενώ ο ηγέτης τους, Ρικ Μάκαρ, που αντικαταστάθηκε στο αξίωμα του αντιπροέδρου από τον άλλοτε σύμμαχό του Τάμπαν Ντενγκ Γκάι, διέφυγε στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την ανάπτυξη άλλων 4.000 κυανόκρανων για να ενισχύσουν τα 13.500 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκεται ήδη στο Νότιο Σουδάν, όμως η Τζούμπα αρνείται μέχρι τώρα να τους δεχθεί.