Το μέτρο σίγουρα δεν συμβαδίζει με το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο του «24/7» (24 ώρες το 24ωρο/7 μέρες την εβδομάδα) που ταιριάζει στην κουλτούρα των Ιαπώνων. Κι ας αφήνουν πολλοί την τελευταία τους πνοή από την υπερεργασία, όπως συνέβη επίσης με ένα 22χρονο στέλεχος της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, που… αυτοκτόνησε πέρυσι επειδή δεν άντεξε τα ολονύκτια ωράρια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Science Alert, υπάρχουν ήδη κάποιοι Σουηδοί εργοδότες που απασχολούν τους υπαλλήλους τους 6 ώρες την ημέρα, παρέχοντάς τους κίνητρο για καλύτερη εργασιακή απόδοση, επειδή θα έχουν στη συνέχεια περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους.
Αψευδής μάρτυρας της επιτυχίας του μέτρου είναι η 13χρονη εφαρμογή του στα κέντρα της Toyota στο Γκέτεμποργκ. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας διαπίστωσαν ότι το προσωπικό δούλευε πιο χαρούμενα, τα λάθη λιγόστεψαν και -το σημαντικότερο!- οι μείωση των ωρών εργασίας όχι μόνο δεν μείωσε τα κέρδη της εταιρίας αλλά τα αύξησε.
Το παράδειγμα της Toyota ακολουθεί από τις αρχές του χρόνου η εταιρία εφαρμογών κινητών Filimundus, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, καθιερώνοντας 6ωρες βάρδιες για το προσωπικό της.
«Η πράξη απέδειξε πως η 8ωρη εργασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο νομίζουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Filimundus, Λίνους Φελντ.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
«Το να παραμείνει κάποιος συγκεντρωμένος σε ένα εξειδικευμένο έργο επί 8 συνεχείς ώρες δεν είναι καθόλου εύκολο. Για να τα καταφέρουμε καθιερώνουμε μεγάλα διαλείμματα, ώστε να γίνει η μέρα πιο υποφερτή. Ταυτόχρονα όμως δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με τα ζητήματα της ιδιωτικής μας ζωής, που απαιτούν επίσης χρόνο», συμπλήρωσε.
Το 6ωρο όμως έχει και τους κανόνες του. Το προσωπικό απαγορεύεται να σπαταλάει χρόνο στα social media και οι συσκέψεις είναι πιο «σφιχτές». Επίσης οι διάφορες περισπάσεις περιορίζονται στο ελάχιστο (καφές από το μπαρ, φωτοτυπίες κ.λπ.) με στόχο πάντοτε το προσωπικό να έχει κίνητρο να αποδίδει περισσότερο και καλύτερα στο γραφείο.
Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος ξέρει ότι το περίφημο «9 με 5» της βιομηχανικής εποχής -που τραγούδησε και η Ντόλι Πάρτον- θα γίνει «9 με 3» και θα επιστρέψει στο σπίτι του δύο ώρες νωρίτερα, έχει ισχυρό κίνητρο να δουλεύει καλύτερα και με περισσότερο κέφι. Αυτό ισχύει ιδίως για νεαρούς γονείς, που θα μπορούν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με το Science Alert, οι 6ωρες βάρδιες τείνουν να καθιερωθούν σε ορισμένα νοσοκομεία και κλινικές της Σουηδίας, για γιατρούς όσο και για νοσηλευτές. Ξεκίνησε επίσης να το εφαρμόζει πειραματικά ένας οίκος ευγηρίας στο Γκέτεμποργκ, που θα κάνει ταμείο στο τέλος της χρονιάς. Με τη λήξη του 2016 η διεύθυνσή του θα κρίνει αν αξίζει τον κόπο η πρόσληψη νέου προσωπικού, που θα καλύπτει τα κενά από τη μείωση των εργάσιμων ωρών, ή αν θα επιστρέψει στο παραδοσιακό 8ωρο. Κριτήριο βέβαια δεν θα αποτελέσουν μόνο τα οικονομικά του ιδρύματος, αλλά και η βελτίωση της φροντίδας των ηλικιωμένων.
Γιάννης Παπαδάτος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου