Συγγενείς πολιτικών ακτιβιστών που εξαφανίστηκαν στην Τουρκία τις δεκαετίες του 1980 και ’90 –μια ομάδα που αποκαλείται “Μητέρες του Σαββάτου– συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο, από τον Μάιο του 1995, για μια συμβολική “αγρυπνία” στη συνοικία Μπέϊογλου. Αυτήν την εβδομάδα συμπληρώνονταν 700 τέτοιες συγκεντρώσεις.
Κρατώντας λουλούδια και φωτογραφίες των αγαπημένων τους, μητέρες και συγγενείς πραγματοποίησαν πορεία νωρίς σήμερα στην πλατεία Γαλατασαράι, στην εμπορική περιοχή Ιστικλάλ του Μπέιογλου. Φορούσαν μπλουζάκια και κρατούσαν πλακάτ με τη φράση “Μητέρες του Σαββάτου”. Στην πορεία αυτή συμμετείχαν επίσης ορισμένοι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τη συγκέντρωση, αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενες την έλλειψη επίσημης άδειας καθώς και τους δεσμούς των οργανωτών με την “τρομοκρατική οργάνωση του PKK”. Αστυνομικοί απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο Γαλατασαράι και απώθησαν τους διαδηλωτές σε παράδρομους, ενώ ορισμένοι φώναζαν συνθήματα όπως “Κάτω ο φασισμός”, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας.
Γάζα ώρα μηδέν: «Εκεχειρία μόνο αν υπάρξει λίστα ομήρων» - Ο όρος του Νετανιάχου στη Χαμάς
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η Εμινέ Οτζάκ, 82 ετών. Είναι η μητέρα του Χασάν Οτζάκ ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση στην Κωνσταντινούπολη το 1995. “Η φωτογραφία αυτή δεν θα διαγραφεί από τη μνήμη μας και από το ποινικό σας μητρώο” έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του CHP Σεζγκίν Τανρίκουλου, αναρτώντας μια φωτογραφία δύο αστυνομικών που κρατούν από τα χέρια την Εμινέ Οτζάκ.
Ο βουλευτής του HDP και πρώην δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ υποστήριξε εξάλλου ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήρους και ανάρτησε στο Twitter βίντεο όπου διακρίνονται αστυνομικοί να καταδιώκουν τους διαδηλωτές.
Οι “Μητέρες του Σαββάτου” ζητούν δικαιοσύνη για τους συγγενείς τους που είτε εξαφανίστηκαν είτε δολοφονήθηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980 και κατά τη διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ιδίως στις κουρδικές περιοχές. Ο νυν πρόεδρος Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί με μέλη της οργάνωσης αυτής το 2011, όταν ήταν πρωθυπουργός.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]