Οι συλλήψεις ανεβάζουν τον αριθμό των κρατουμένων εργαζομένων σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης στους 99, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), μετατρέποντας έτσι την Τουρκία την χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων.
Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης διέψευσε πως οι ενέργειες ενάντια στην Ozgur Gundem συνδέονται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά η ΕΟΔ θεώρησε την κίνηση ως μέρος των μαζικών εκκαθαρίσεων που διεξάγουν οι αρχές έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την Τρίτη ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την κυκλοφορία της εφημερίδας, με μέση κυκλοφορία 7.500 φύλλα, καθώς αποφάνθηκε πως ενεργεί σαν «φερέφωνο» του PKK, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.
Όπως ανέφερε η εφημερίδα στον ιστότοπο της, οι περισσότεροι από τους τουλάχιστον 24 κρατουμένους, συνελήφθησαν χθες σε επιδρομή που έγινε στα γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη. Άλλοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους, ενώ τέσσερις δημοσιογράφοι άλλων μέσων ενημέρωσης που έκαναν ρεπορτάζ για την επιδρομή επίσης συνελήφθησαν.
Έπειτα από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι τουρκικές αρχές έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας ανησυχία σε δυτικούς συμμάχους της χώρας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την επιδείνωση του επιπέδου της ελευθερίας του Τύπου.
«Αυτό που συμβαίνει στην Ozgur Gundem – μια ιστορική κουρδική καθημερινή εφημερίδα στην Τουρκία – είναι απαράδεκτο. Προφανώς οι αρχές χρησιμοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να φιμώσουν κάθε φωνή που ασκεί κριτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Μόγκενς Μπλίχερ Μπγιέρεγκορντ με ανακοίνωση του.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες, βρίσκεται η Άσλι Ερντογάν, μια βραβευμένη συγγραφέας, που διατηρούσε στήλη στην Ozgur Gundem, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας, που παραμένει προσβάσιμος εκτός Τουρκίας.
Οι αρχές κατάσχεσαν βιβλία σε ένα σπίτι, ιδιοκτησίας του Ραγκίπ Ζαράκολου, εξέχοντα αγωνιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, μεταξύ άλλων, αρθρογράφο της εφημερίδας. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα επίσης στο σπίτι της πολιτικού Φελίζ Κοτσάλι, επίσης συνεργάτιδας της εφημερίδας, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Ερέν Κεσκίν, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρος και αρθρογράφος της εφημερίδας, στο σπίτι της οποίας έγιναν επιδρομές.
Οι τέσσερις αρχισυντάκτες της Ozgur Gundem δεν απάντησαν σε προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ρόιτερς και δεν έχει διευκρινιστεί αν έχουν συλληφθεί.
Η εφημερίδα, η θεματολογία της οποίας εστιάζει στην σύγκρουση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με τους κούρδους μαχητές στην νοτιοανατολική Τουρκία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δεκάδες έρευνες και επιβολή προστίμων από το 2014, ενώ ανταποκριτές της έχουν συλληφθεί.