Ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι συγκάλεσε συνεδρίαση των διοικητών των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ παρατηρείται και κινητικότητα από την πλευρά της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR). Σημειώνεται ότι αύριο λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πρίστινα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Τις τελευταίες ημέρες πολλά σερβικά, εθνικιστικά, ΜΜΕ παρουσίαζαν την 4η Αυγούστου ως ημερομηνία όπου οι Σέρβοι- αν δεν συσταθεί η Ένωση Σερβικών Δήμων- θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν την τύχη στα χέρια τους. Όλα αυτά προκάλεσαν κλίμα έντασης και αβεβαιότητας για το τι θα ακολουθήσει αύριο. Ο Ράμους Χαραντινάι, προκειμένου να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες από την πλευρά των Σέρβων, προειδοποίησε ότι θα παταχθεί κάθε παράνομη πράξη. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι προετοιμάζεται κάτι. Παρ’ όλα αυτά, διέταξα αυξημένη ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ράμους Χαραντινάι.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Ο πρόεδρος της Σερβίας, με ανοιχτή επιστολή του προς τους Σέρβους του Κοσόβου, ζητάει να επιδείξουν σύνεση, να διατηρήσουν την ηρεμία στις πόλεις τους και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες των Αλβανών. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπόσχεται ότι η Σερβία δεν θα αφήσει αβοήθητους τους Σέρβους. «Η Σερβία είναι έτοιμη σήμερα να εκπληρώσει τη δέσμευσή της απέναντί σας, να προστατεύσει τη ζωή σας και την ειρήνη, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Όσο είμαι εγώ επικεφαλής στη Σερβία δεν θα επιτρέψουμε οργανωμένη βία εναντίον Σέρβων, ούτε διώξεις. Νέα “καταιγίδα” (σ.σ. Κωδική ονομασία της στρατιωτικής επιχείρησης των Κροατών στην Κράινα το 1995) στο Κόσοβο, δεν πρόκειται να συμβεί» αναφέρει στην επιστολή προς τον σερβικό λαό του Κοσόβου, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η ένταση στο Κόσοβο ενισχύθηκε και εξαιτίας της αναγγελίας από τα Τίρανα για κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Λάδι στη φωτιά έριξαν επίσης και οι δηλώσεις, σήμερα, του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, ότι στο διάλογο με το Βελιγράδι, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε. στις Βρυξέλες, θα θέσει και το θέμα της προσάρτησης στο Κόσοβο της κοιλάδας του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]