Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα έπειτα από μια εκστρατεία για την ηγεσία που έφερε στην επιφάνεια τις διαιρέσεις στους κόλπους τους κόμματος, ο Κασάδο επισήμανε στα μέλη του κόμματος του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αποδοχής των νέων του καθηκόντων:
«Το PP επέστρεψε. Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε ούτε ένα λεπτό μιλώντας για εμάς. Πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε για την Ισπανία ξανά».
Το PP θα «επιχειρήσει να κατακτήσει εκ νέου τις καρδιές όλων των Ισπανών έπειτα από τόσο δύσκολες εβδομάδες που βιώσαμε» είπε ο νέος ηγέτης της ισπανικής Δεξιάς, διαβεβαιώνοντας ότι εμείς «είμαστε διατεθειμένοι να κυβερνήσουμε για μία ακόμη φορά αυτήν την κοινωνία».
Κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος στη Μαδρίτη, με στόχο την εκλογή του προσώπου εκείνου που θα το εκπροσωπήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το αργότερο έως τα μέσα του 2020, ο Κασάδο επικράτησε της Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία- πρώην δεξί χέρι του Μαριάνο Ραχόι, εξασφαλίζοντας 1.701 ψήφους έναντι 1.250.
Η νίκη του Κασάδο έγινε μάλιστα αποδεκτή από την 47χρονη αντίπαλό του λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Η εκλογή του 37χρονου πολιτικού, στη θέση του 63χρονου Μαριάνο Ραχόι συνιστά μια γενεαλογική διαφορά για το συντηρητικό κόμμα, που παραμένει η πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στην εξουσία.
«Είμαστε ένα τίμιο κόμμα, δεν υπάρχει εδώ θέση ούτε για έναν διεφθαρμένο» υποσχέθηκε ο Πάμπλο Κασάδο κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, σε μια αναφορά στα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλάνισαν το Λαϊκό Κόμμα και οδήγησαν στην πτώση του Μαριάνο Ραχόι.
Ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος θεωρείται από τους πιο «σκληροπυρηνικούς», έχοντας υιοθετήσει πολύ σκληρή στάση για το ζήτημα της Καταλονίας και απορρίπτοντας κάθε διάλογο με τη Βαρκελώνη.
Παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας, που προωθεί η αριστερά, αντιδρά στην απελευθέρωση των αμβλώσεων και τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων των επιχειρήσεων. Επιπλέον, έσπευσε να στηλιτεύσει τη «δημαγωγία» της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες του Aquarius.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Πτυχιούχος νομικής, ο Πάπλο Κασάδο όρισε ως σύνθημα της εκστρατείας του τη στροφή προς τα δεξιά, υπενθυμίζοντας τακτικά τον θαυμασμό του για τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε.
Την ίδια ώρα υποσχέθηκε να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας του στην καρδιά της Ευρώπης, προσθέτοντας: «Εάν υπάρχει απομονωτισμός, εάν υπάρχει προστατευτισμός, η Ισπανίας πρέπει να επιστρέψει ξανά ως κεντρικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η αντίπαλος του Κασάδο η Σάενθ ντε Σανταμαρία θεωρείται πιο μετριοπαθής φωνή στους κόλπους του PP, αντιπροσωπεύοντας τη συνέχιση των πολιτικών του Μαριάνο Ραχόι.
Ο 37χρονος, που εκλέχθηκε βουλευτής στην Παλένθια, καλείται τώρα να ανασυγκροτήσει ένα κόμμα που έχασε τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους μεταξύ των εκλογών του 2011, όπου ο Ραχόι είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και την εκλογική αναμέτρηση του 2016.
El Pais: «Ιδεολογικός κληρονόμος του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ»
«Ιδεολογικό κληρονόμο του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ» χαρακτηρίζει η El Pais τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο εκτιμώντας ότι θα στρέψει το κόμμα πιο πολύ στα δεξιά
Γεννηθείς το 1981, ο 37 ετών σήμερα Κασάδο εξασφάλισε πολύ πιο ευρεία νίκη απ’ ότι αναμενόταν έναντι της αντιπάλου του Σοράγιας Σαενθ ντε Σανταμαρία αποσπώντας στο συνέδριο το 57,2% σε σύνολο 2.973 ψήφων έναντι του 42% της αντιπάλου του.
«Η νίκη του αναμένεται να σηματοδοτήσει μια στροφή του κόμματος προς τα δεξιά» γράφει η El Pais τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Κασάδο είχε προτείνει μέτρα όπως η σκλήρυνση του νόμου για τις αμβλώσεις και πιο σκληρή στάση έναντι των Καταλανών αυτονομιστών προκειμένου να επανεξοπλίσει ιδεολογικά το κόμμα.
“Πρέπει να είμαστε στα δεξιά του Σοσιαλιστικού Κόμματος ” δήλωσε ο Κασάδο σε συνέντευξή του στην El Pais . «Δεν μπορούμε να φιλοδοξούμε να έχουμε ηγέτη του κόμματος κάποιον που δεν είναι περήφανος για το παρελθόν του. Εγώ είμαι στη γραμμή του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, του Μαριανο Ραχόι και του Μανουέλ Φράγα» είπε σήμερα στην ομιλία του προς τους συνέδρους, υπερασπιζόμενος τις συντηρητικές πολιτικές για τη “ζωή και την οικογένεια”.
“Το Λαϊκό Κόμμα επέστρεψε”, είπε από το βήμα του συνεδρίου μετά τη νίκη του. Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος κόμματος, ο Κασάδο μίλησε για ένα νέο «συμβόλαιο με την Ισπανία», που ενισχύει το Σύνταγμα, για την ανάγκη «μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα», για την καταπολέμηση της αποσχιστικής δράσης των αυτονομιστών.
Όπως σημειώνει η El Pais στην ομιλία του ο Κασάδο τάχθηκε μάλιστα υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου αλά Ελληνικά, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να παίρνει ένα μπόνους 50 εδρών -σε μια Βουλή 400 βουλευτών -για να αυξηθεί όπως είπε η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
Πηγές: AFP, Reuters, Liberation, El Pais
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]