Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε πως αυξάνονται συνεχώς οι μετανάστες σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με την Ελβετία, ενώ απαίτησε από τις ελβετικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις έπειτα από καταγγελίες παιδιών πως εμποδίστηκαν να περάσουν τα σύνορα παρότι προσπαθούσαν να επανενωθούν με συγγενείς ή ακόμη και με τους γονείς τους που ζουν στην ελβετική επικράτεια.
Οι αρχές της Ελβετίας αποδίδουν την αύξηση των μεταναστών στην παραμεθόριο στην μαζική έλευση αφρικανών μεταναστών που επιδιώκουν να φθάσουν σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, όπως η Γερμανία.
Οποιαδήποτε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου θα εξεταστεί, διαβεβαιώνουν.
Αρκετές εκατοντάδες μετανάστες κοιμούνται στο ύπαιθρο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κόμο, στο έδαφος της Ιταλίας, από τον Ιούλιο, αφότου οι ελβετικές αρχές επέβαλαν πολύ πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου στα σημεία διέλευσης των συνόρων.
«Ανησυχούμε για τις καταγγελίες τις οποίες έκαναν ανήλικοι, με βάση τις οποίες στάλθηκαν πίσω στην Ιταλία (σ.σ. από τους συνοριοφρουρούς σε σημεία ελέγχου) στα ελβετικά σύνορα κι εμποδίστηκαν να επανενωθούν με μέλη των οικογενειών τους στην Ελβετία», τόνισε το ελβετικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.
«Αν ένας ανήλικος έχει μέλη της οικογένειάς του στην Ελβετία, που θα του ή της προσέφεραν φροντίδες, σε τελευταία ανάλυση η Ελβετία είναι υποχρεωμένη να επεξεργαστεί αυτή την αίτηση ασύλου», σημείωσε η ΜΚΟ.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των σχεδόν 7.500 μεταναστών που έφθασαν στην Ελβετία, συγκεκριμένα στο νότιο καντόνι του Τιτσίνο, στάλθηκαν πίσω στην Ιταλία από τις αρχές Ιουλίου, ποσοστό δραστικά αυξημένο σε σύγκριση με τον έναν στους επτά που επαναπροωθούνταν νωρίτερα φέτος.
Το ποσοστό συνεχίζει να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι ελβετικές αρχές λένε πως η εξέλιξη οφείλεται στη μαζική έλευση ανθρώπων—κυρίως υπηκόων Ερυθραίας, Γκάμπιας και Αιθιοπίας—που θέλουν να διέλθουν από την Ιταλία στην Ελβετία και κατόπιν να περάσουν στη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού βορρά, κάτι που προϋποθέτει έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα, άδειες παραμονής ή/και βίζα.
Πάντως οποιαδήποτε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στην Ελβετία, ή η έκφραση της πρόθεσης υποβολής της στους συνοριοφρουρούς, θα εξετάζεται, ανέφεραν οι τελωνειακές αρχές και η υπηρεσία μετανάστευσης.
Η πρακτική αυτή δεν μεταβλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, επέμειναν.
Ο Μάρτιν Ράιχλιν της ελβετικής υπηρεσίας μετανάστευσης (Ομοσπονδιακή Γραμματεία Μετανάστευσης, SEM) εξήγησε ότι οποιοσδήποτε ανήλικος φθάνει στα σύνορα και θέλει να επανενωθεί με συγγενείς του στην Ελβετία πρέπει να παραδίδεται στην ευθύνη της υπηρεσίας του.
Οι αρχές έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τους ανηλίκους για τα δικαιώματά τους, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, ενώ η συστηματική επαναπροώθηση παιδιών αντίκειται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ.
«Λαμβανομένων υπόψη των επισφαλών συνθηκών για τους πρόσφυγες στη βόρεια Ιταλία, είναι απαράδεκτο να επαναπροωθούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι άνθρωποι», υπογράμμισε η ΜΚΟ.
Οι μετανάστες την είσοδο των οποίων αποτρέπουν στα σύνορα οι αρχές της Γαλλίας και της Ελβετίας έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Μιλάνο, δήλωσε χθες ο δήμαρχος της πόλης Τζουζέπε Σάλα. Πάνω από 3.000 μετανάστες οι οποίοι θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ βρίσκονται στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, σύμφωνα με τον Σάλα.