Γράφει η Κωνσταντίνα Νικοπούλου
Παραγκουπόλεις, σκηνές και εξαθλίωση δίπλα σε οικονομικούς κολοσσούς! Όχι, δεν αναφερόμαστε σε κάποια χώρα της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής. Όλα αυτά συνυπάρχουν «αρμονικά» εδώ και χρόνια στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Σιάτλ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Ουάσινγκτον.
Οι αποκαλούμενες Tent Cities φιλοξενούν περίπου 20.000 ανθρώπους που έχασαν την κατοικία τους σε συνθήκες άθλιες και τελείως αντιφατικές με το γενικότερο προφίλ της πόλης. Ας δούμε στο νέο ET Magazine στο EleftherosTpos.gr.
Κυβέρνηση και Amazon ρίχνουν λάδι στη φωτιά
Έδρα της Amazon, το Σιάτλ! Η εταιρία με τις περισσότερες πωλήσεις μέσω διαδικτύου παγκοσμίως, έχει το αρχηγείο της εκεί, λίγο μόνο μακριά από την πιο ξεκάθαρη απεικόνιση φτώχειας. Το κοντράστ εντυπωσιακό.
Έχει συμβάλλει κι αυτή όμως στη συντήρηση της κατάστασης. Η άνοδος των μετοχών της παρέσυρε και τις τιμές των σπιτιών σε αύξηση περίπου 19%.
Των σπιτιών που… δεν περισσεύουν στην περιοχή. Ο νόμος περί οικοδομήσεως είναι εξαιρετικά αυστηρός και περίπλοκος. 1400 σελίδες συνολικά, δεν είναι και λίγες. Η Κυβέρνηση φαίνεται συνεχώς κατώτερη των περιστάσεων. Οι πολυκατοικίες που θα ήταν μια καλή λύση απαγορεύονται, αλλά είπαμε… ο νόμος είναι νόμος!
Πέθανε ο κροκόδειλος από την ταινία «Ο Κροκοδειλάκιας» - Ήταν πάνω από 90 ετών
Φόροι παντού
Εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούν αυστηρή φορολόγηση στους οικονομικούς «γίγαντες» και το “tax Amazon” (= φορολογείστε την Amazon) γίνεται σύνθημα. Η Κυβέρνηση προτείνει φόρο 500 δολαρίων για κάθε εργάτη των ισχυρών εταιριών προκειμένου να τα αξιοποιήσει για τους άστεγους. Αρκετά ρομαντικό!
Και ενώ οι μεν άνεργοι διαδηλώνουν για υψηλή φορολόγηση, οι εργάτες των επιχειρήσεων που μοιραία θα φύγουν εάν εφαρμοστεί το μέτρο λένε «όχι» στο φόρο. Αποτέλεσμα: διχασμός!
Πλέον, ο φόρος είναι 26 cent για κάθε ώρα εργασίας ενός εργαζομένου και οι αναλυτές εγγυώνται περεταίρω ζημιά στις επιχειρήσεις.
Εντός καταυλισμού
Εγκληματικότητα, φτώχεια, ανέχεια. Μόνο ήσυχη δεν είναι η ζωή των αστέγων. Οι δολοφονίες, η κλοπή και τα ναρκωτικά δίνουν και παίρνουν και η σκιά της αστυνομίας που στιγματίζει τους πάντες προς αποφυγή φασαρίας προστίθεται στο πρόβλημα.
Μοναδική τους ανάσα, τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και οι εθελοντές που φέρνουν φαγητό και φάρμακα.
«Εφαρμογή» για τον πόνο του άλλου
Όπως είπαμε, το Σιάτλ πρωτοπορεί εδώ και χρόνια στην τεχνολογία. Ένα “app” λοιπόν, μία εφαρμογή, εφευρέθηκε και για τα άλυτα κοινωνικά της προβλήματα.
Το “Find it, Fix it” είναι διαθέσιμο σε όλους τους κατοίκους που θέλουν ανώνυμα να καταγγείλουν οτιδήποτε αντικανονικό παρατηρούν. Από μια σπασμένη λάμπα και μια λακούβα στη μέση του δρόμου, μέχρι κάποια εγκληματική συμπεριφορά. Τα παράπονα λοιπόν στις αρχές κατακλύζουν συνεχώς την πλατφόρμα. Ένα καλό μέσο πίεσης, όμως θαύματα από το κινητό δε γίνονται.
Το Σιάτλ είναι εδώ και τρία χρόνια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μια τεχνολογική μητρόπολη που αντί να λύνει το πρόβλημα, το εντείνει διαρκώς και το φως στον ορίζοντα διόλου διακρίνεται.
Τεχνολογία, εξέλιξη, αντίσκηνα, σφαίρες και η ζωή συνεχίζεται.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]