Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Τουρκίας, τότε «δεν θα είναι εφικτή» η τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.
«Επί 53 χρόνια βρισκόμαστε στις πύλες της Ευρώπης. Η ΕΕ είναι η μόνη υπεύθυνη και ένοχη. Δεν έχει συμπεριφερθεί σε κανέναν άλλο έτσι, παρά μόνο στην Τουρκία» σημείωσε ο Ερντογάν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται με τρόπο ειλικρινή στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η μοναδική ανησυχία της ΕΕ είναι να μην φτάνουν στο έδαφός της» προσθέτει ο τούρκος πρόεδρος και προειδοποιεί: «Εάν τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά, δεν θα είναι πλέον εφικτή η επανεισδοχή προσφύγων».
O Ερντογάν σημείωσε στη «Le Monde» πως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες υποτίθεται ότι θα ίσχυε από την 1η Ιουνίου.
«Η Δύση έρχεται σε αντίφαση με τις αξίες που υπερασπίζεται» πρόσθεσε ο Ερντογάν στην ίδια συνέντευξη. «Θα έπρεπε να δείχνει την αλληλεγγύη της προς την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει δημοκρατικές αξίες. Δυστυχώς, προτίμησε να αφήσει τους Τούρκους μόνους (σ.σ. στην απόπειρα πραξικοπήματος)» τόνισε ο Ερντογάν.
«Ήλπιζα πως οι ηγέτες του δυτικού κόσμου θα αντιδρούσαν στην απόπειρα πραξικοπήματος με τον ίδιο τρόπο και δεν θα αρκούνταν σε λίγα στερεότυπα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Γιούνκερ: Τα 72 προαπαιτούμενα δεν είναι εκβιασμός
Η Μίνα Αντρέεβα παρέπεμψε σε συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στη γερμανική Tagesspiegel.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σαφής από την αρχή: η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
Και αυτό «δεν είναι εκβιασμός», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ τονίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση. «Η πραγματικότητα απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Όχι επειδή μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν. Δεν θα ήταν άλλο ανεκτή μια παθητική στάση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν στο Αιγαίο με τους διακινητές να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να σταματήσει όλο αυτό. Η συνείδησή μου είναι καθαρή», αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα ο Γιούνκερ.
Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχέδιο Β’» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία. Εδώ και 15 μήνες δουλεύουμε για την υλοποίηση του σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, ανέφερε η Μίνα Αντρέεβα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στον Monde ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό «δεν θα είναι δυνατή», αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, που αφορά στην κατάργηση της βίζας.
Εν τω μεταξύ από «μηδενική βάση» θα επιθυμούσε να ξαναρχίσουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος. Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS, θα ήθελε επιπλέον να επαναλάβει τη συνεργασία της χώρας του με τη Μόσχα σε πολλούς τομείς.
Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν την παραμονή της συνάντησης που θα έχει με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό να δοθεί τέλος σε μια περίοδο υψηλών τόνων και εντάσεων, με αφορμή την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκίας και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε κατά 87% κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος.
Μιλώντας στο TASS, ο Ερντογάν αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στον Πούτιν αποκαλώντας τον «αγαπητό και αξιοσέβαστο» Βλαντίμιρ και τον χαρακτήρισε φίλο του. Είπε μάλιστα ότι είναι ευγνώμων απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο γιατί σχεδόν ακαριαία του εξέφρασε τη στήριξή του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Η επίσκεψη αυτή συνιστά ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις μας, που ξεκινούν ξανά από το μηδέν. Μια νέα σελίδα θα ανοίξει στους ρωσοτουρκικούς δεσμούς. Η σελίδα αυτή θα περιλαμβάνει στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θέλει να «ξεπαγώσει» άμεσα η συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιού.