Στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο Γιούνκερ είπε ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, απορρίπτοντας την πρόταση του καγκελαρίου της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε ότι η Τουρκία επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. «Η Τουρκία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα όχι αν επαναφέρει τη θανατική ποινή, όπως ζητούν ορισμένοι», τόνισε.
«Δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε αν λέγαμε μονομερώς στην Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις τερματίζονται», πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητεί από την Άγκυρα αυτοσυγκράτηση
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην καταστολή κατά των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Σχετικά με τις διώξεις μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία: δεν πρέπει να γίνουν υπερβολές στις εκκαθαρίσεις», έγραψε στο Twitter ο Τ. Γιάγκλαντ, ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους εκπροσώπους που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Μετά τη συνάντησή του χθες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε, προς μεγάλη ικανοποίηση των Τούρκων συνομιλητών του, ότι πρέπει να εκκαθαρισθεί το «μυστικό δίκτυο» του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από τον Ερντογάν ως εγκέφαλος του πραξικοπήματος.
«Φυσικά και διαπιστώνουμε την ανάγκη για την εκκαθάριση όλων αυτών», είπε προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχει « υπερβολικά λίγη» κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Εκπρόσωπος του Τ. Γιάγκλαντ αναγκάστηκε να διευκρινίσει σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας κατανοεί «την ανάγκη πραγματοποίησης ερευνών», αλλά δεν υποστηρίζει το ευρείας κλίμακας πογκρόμ στους τουρκικούς θεσμούς.
Χθες, ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε συνομιλίες με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, 25.917 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, από τους οποίους 13.419 παραμένουν υπό κράτησιν ύποπτοι για σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν απολυθεί, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Τ. Γιάγκλαντ θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να χάνουν τις δουλειές τους μόνο επειδή εργάζονταν σε σχολείο που συνδέεται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ είναι το πρώτο μέλος της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που ζητά απερίφραστα πλέον τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
«Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται σαφώς για μια δικτατορία και ένα τέτοιο κράτος δεν έχει θέση στην ΕΕ και ήλθε πλέον η χρονική στιγμή που πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διακοπούν ή τερματιστούν», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Κατά τον ίδιο, η συμφωνία για το προσφυγικό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη εξάρτηση από την Τουρκία, η οποία, κατά την άποψή του, είναι «πολύ εξαρτημένη οικονομικά» από την ΕΕ, κι εξάλλου μπορεί να αναμένει κανείς από την Ένωση πως αυτή θα λύσει το θέμα αυτόνομα και πως δεν θα περιέλθει σε οποιαδήποτε εξάρτηση, πολύ περισσότερο από την Τουρκία.
Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης Σεπτεμβρίου προτίθεται να θέσει στη συζήτηση τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς, κατά την άποψή του, οι διαπραγματεύσεις δεν συνιστούν πλέον παρά μια διπλωματική φαντασίωση.
Τη θέση του Αυστριακού καγκελάριου υποστήριξε σε αποψινές δηλώσεις του στο ΑΡΑ ο αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, τονίζοντας πως ενόψει των επίκαιρων ανησυχητικών εξελίξεων στην Τουρκία, η ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ είναι φαντασίωση.
Τουρκία: Οι δηλώσεις του αυστριακού καγκελαρίου προσεγγίζουν εκείνες της ακροδεξιάς
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις του αυστριακού καγκελαρίου, ο οποίος υπονόησε πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται ανησυχητικά κοντά στη ρητορική της ακροδεξιάς.
«Είναι ανησυχητικό που οι δηλώσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες της ακροδεξιάς… Η κριτική είναι σίγουρα δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ασκώ κριτική στην Τουρκία και στο είμαι εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δήλωσε χθες ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κυβερνήσεων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ λόγω των δημοκρατικών και οικονομικών ελλειμμάτων της χώρας.