H Ιταλία και άλλες δέκα χώρες αντιτάχθηκαν σήμερα στον συμβιβασμό σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου που πρότεινε η βουλγαρική προεδρία στη συνεδρίαση των 28 στο Λουξεμβούργο.
Εκτός από την Ιταλία, αν και για διαφορετικούς λόγους, φέρονται ότι εξέφρασαν διαφωνία για το κείμενο οι Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία.
Η Γερμανία από την πλευρά της δήλωσε ότι είναι ανοικτή σε μια «εποικοδομητική συζήτηση» αλλά δεν συμφωνεί με τη βουλγαρική πρόταση.
Σύμφωνα με την Ιταλία και τις άλλες χώρες για διαφορετικούς λόγους, η πρόταση είναι εντελώς ανεπαρκής ώστε να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό οριστικά. Τώρα η «μπάλα» περνάει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συνεδριάσουν στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες. Εκεί αναμένεται ότι το ζήτημα θα αναβληθεί για το τέλος του έτους.
Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων η Ελλάδα παραμένει πιστή στα αιτήματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, το οποία περιέχονται στο έγγραφο που εκπονήθηκε τον Απρίλιο από κοινού με την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ισπανία, και στόχευαν στην υποχρεωτική και αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο και στη σταθερή ευθύνη για την εισδοχή των μεταναστών στην επικράτεια της Ε.Ε. που δεν θα υπερβαίνει τα δυο έτη, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του σημερινού Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, η Αθήνα σε αντίθεση με τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει στις συζητήσεις σχετικά με την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης in extremis στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Ιουνίου, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι αυτοί τηρούνται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]