Η κινητοποίηση αυτή, και οι αντικρουόμενες δηλώσεις των συμμετεχόντων για τους σκοπούς τους που είχαν προηγηθεί, ενίσχυσαν τους φόβους για μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση των ταραχών στα παλαιστινιακά εδάφη, στην περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι επιχειρούσαν να σπάσουν δια της βίας τον αποκλεισμό.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ρυμούλκησε το αλιευτικό, αφού προηγουμένως το ερεύνησε, μέχρι τη ναυτική βάση του Ασντόντ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Οι 17 Παλαιστίνιοι που επέβαιναν σ’ αυτό θα επιστρέψουν στη Γάζα αφού ολοκληρωθεί η έρευνα και αφού λάβουν τις πρώτες βοήθειες όσοι τις έχουν ανάγκη, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το παλιό αλιευτικό, στο οποίο επέβαιναν φοιτητές στους οποίους απαγορεύεται να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και τραυματίες που χρήζουν νοσηλείας, απέπλευσε νωρίς το πρωί από το λιμάνι της Γάζας. Συνοδευόταν από έναν «στολίσκο» πολλών δεκάδων σκαφών, διαφόρων μεγεθών. Το μεγαλύτερο μέρος του στολίσκου αυτού έκανε στροφή 180 μοιρών στα ανοιχτά, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τα ισραηλινά πολεμικά που εφαρμόζουν τον αποκλεισμό, σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων (περίπου 16 χλμ.) από τις ακτές της Γάζας.
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
Το αλιευτικό ωστόσο συνέχισε, ξεπερνώντας για αρκετά μίλια το όριο αυτό, μέχρι να αναχαιτιστεί από τα ισραηλινά σκάφη. «Είναι το πρώτο παλαιστινιακό πλοίο που φτάνει σε τέτοια απόσταση, από την εποχή των συμφωνιών του Όσλο», είπε ο “Ανταμ Άμπου Σαλμίγια, εκ των οργανωτών της επιχείρησης.
Με βάση τις συμφωνίες του Όσλο, του 1993, οι Παλαιστίνιοι αλιείς μπορούσαν να εργάζονται σε απόσταση μέχρι 20 μίλια από την ακτή. Το Ισραήλ περιόρισε αυτήν την απόσταση στα 9 μίλια, επικαλούμενο την ανάγκη να ελέγξει την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]