Ο Τζουζέπε Κόντε γίνεται έτσι το «πρόσωπο» της δύσκολης κυβερνητικής συμμαχίας των δύο μεγάλων λαϊκιστικών κομμάτων της χώρας, του Κινήματος 5 Αστέρων (M5s) και της Λέγκας του Βορρά.
Το πολιτικό σύστημα στην Ιταλία χαρακτηρίζεται αντισυμβατικό από το διεθνή Τύπο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει κάποια κυβέρνηση συνασπισμού και οι εταίροι επιλέγουν συμβιβαστικά όχι τον επικεφαλής ενός πολιτικού κόμματος, αλλά έναν τεχνοκράτη. Κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Κόντε.
Ο 54χρονος καθηγητής με τις αριστερές απόψεις μέχρι που έγινε μέλος του M5s κατάγεται από την περιοχή της Απουληίας. Είναι χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών. και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Έχει σπουδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και σε άλλα παγκοσμίου φήμης ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Yale, η Σορβώνης και το Cambridge. Διδάσκει Δημόσιο Δίκαιο στα Πανεπιστήμια της Φλωρεντίας και της Μπολόνια, έχει εμπειρία στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση, τα οικονομικά και το αστικό δίκαιο, έχει διατελέσει και διευθυντής σε αρκετά νομικά περιοδικά, ενώ είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής των 5 Αστέρων. Σύμφωνα με την Corriere Della Sera αν και διαθέτει « ένα μακροσκελές βιογραφικό, δεν έχει καμία ιδέα όσον αφορά την πολιτική».
Ο Κόντε μπορεί να διατηρεί χαμηλό προφίλ, αλλά δεν είναι παντελώς άγνωστος. Κατά την προεκλογική περίοδο του όνομά του είχε ακουστεί για το νεοσύστατο πόστο του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και Αξιοκρατίας, που θα επιφορτιζόταν με την απάλειψη όλων των μη αναγκαίων νόμων από την ιταλική νομοθεσία.
Δεν αποκλείεται να αναλάμβανε το υπουργείο αυτό σε περίπτωση που το M5s κατόρθωνε να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία, αφού ο ίδιος ήταν ο εγκέφαλος μιας από τις βασικές προεκλογικές των πεντάστερων, να περιορίσουν την πολυνομία με την κατάργηση άνω των 400 «άχρηστων» νόμων ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να απελευθερωθεί από τον βρόγχο της η οικονομία και να αυστηροποιήσουν τη νομοθεσία για τη διαφθορά.
Τάσσεται, επίσης, υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.
Πριν συμπορευθεί με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Κόντε, όπως τονίζουν πολλοί ιταλοί σχολιαστές (και φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι), είχε φιλική σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.
Η κύρια άποψή του Κόντε όμως είναι ότι «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».
Ο διορισμός του Κόντε έρχεται δύο και πλέον μήνες μετά τις εκλογές του Μαρτίου , το ασαφές αποτέλεσμα των οποίων οδήγησε την Ιταλία σε μια ρευστή πολιτική κατάσταση. Διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η συγκυβέρνηση των δύο λαϊκιστικών κομμάτων, που εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, δεν αναμένεται εύκολη, αλλά M5s και Λέγκα ευελπιστούν ότι η διάθεση συμβιβασμού που επέδειξαν και στη συγκρότηση του «Συμβολαίου της Κυβέρνησης της Αλλαγής» θα τους επιτρέψει να κυβερνήσουν όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]