Συνολικά 1.684 στελέχη του στρατού απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.
Ταυτόχρονα τρία πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικοί σταθμοί και 45 ημερήσιες εφημερίδες, ανάμεσα σε άλλα μέσα ενημέρωσης, διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ανέφερε το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο.
Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να εντείνουν τις ανησυχίες που εκφράζουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χώρες της Δύσης σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων τις οποίες εξαπέλυσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης και 16ης Ιουλίου.
Κλείνουν με προεδρικό διάταγμα πολλά μέσα ενημέρωσης
Παρελθόν είναι από σήμερα το μεγαθήριο που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και περιλάμβανε μέσα και ομίλους μέσων ενημέρωσης που ήταν άμεσα ή έμμεσα φιλικά στο τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Με σημερινό προεδρικό διάταγμα, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε 3 πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων είναι το πρακτορείο Τζιχάν,16 τηλεοπτικά κανάλια, 45 εφημερίδες, από τις οποίες οι 9 είναι εθνικές, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους.
Μεταξύ των εφημερίδων που έκλεισαν είναι και η «Ταράφ».
Απόψε προσήχθησαν ο Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα «Ζαμάν».
Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε διορίσει επιτροπεία στην εν λόγω εφημερίδα, η οποία με το σημερινό διάταγμα έκλεισε οριστικά.
Κίλιαν Μέρφι: Μαζί με την σύζυγο του αγόρασαν το «Phoenix Cinema» στην Ιρλανδία
Οι εκκαθαρίσεις στο στράτευμα είχαν αποφασιστεί πριν από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, υποστηρίζει ο γαμπρός του Ερντογάν
Οι τουρκικές αρχές σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να τις εκκαθαρίσουν από τους “συμπαθούντες” του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του Έσρα και τον πεθερό του για οικογενειακές διακοπές στη Μαρμαρίδα όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένα “στοιχεία” εντός του στρατού εξύφαναν το πραξικόπημα αυτό αφού πληροφορήθηκαν ότι θα έπεφταν θύματα των εκκαθαρίσεων.
Ο Αλμπαϊράκ, που έχει παντρευτεί τη μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το πραξικόπημα από έναν πολίτη και ότι μόνο αργότερα αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν. Ο τελευταίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.
Το YAS “ήταν έτοιμο να λάβει σημαντικά μέτρα για να καθαιρέσει τους αξιωματικούς και (κυρίως) τους στρατηγούς που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν”, συνέχισε. Οι καθαιρέσεις αυτές στις ένοπλες δυνάμεις θα ήταν ένα μόνο μέρος της γενικότερης εκκαθάρισης που επρόκειτο να συμπεριλάβει επίσης τη δικαιοσύνη και άλλους θεσμούς.
“Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. που συμμετείχαν στα δίκτυα του Γκιουλέν) είχαν ανακαλυφθεί και λίστες (με ονόματα) είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν (οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί) κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση” υποστήριξε ο Αλμπαϊράκ.
Σύμφωνα με τον υπουργό μόλις το 1,5% των ενόπλων δυνάμεων στήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος, όμως οι γκιουλενιστές είχαν διεισδύσει στα μεσαία και υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου η οικογένεια Ερντογάν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα “από έναν πολίτη από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης” που έκανε λόγο για το πραξικόπημα. “Δεν είναι δυνατόν να κρίνεις λογικά μια κατάσταση βασιζόμενος μόνο σε ένα τηλεφώνημα”, εξήγησε ο Αλμπαϊράκ. Όμως στη συνέχεια ο Ερντογάν δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον Χουλουσί Ακάρ (οι πραξικοπηματίες τον κρατούσαν όμηρο) ούτε με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς και κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης.
“Μπορέσαμε να μιλήσουμε με πολλούς υπουργός και διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν κάτι ασήμαντο αλλά μια συντονισμένη απόπειρα πραξικοπήματος”, κατέληξε ο Αλμπαϊράκ.
Τουλάχιστον 15.000 συλλήψεις στην Τουρκία
Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 10.000 και πλέον είναι στρατιώτες, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk σήμερα επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά.
Συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο τον υπουργό.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί».
«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται (από τις αρχές). Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις (…). Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε το αίτημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα περί έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.