Την περασμένη εβδομάδα ιρανικές και ρωσικές ιστοσελίδες ανέφεραν πως η Μόσχα είχε ενημερώσει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για επικείμενο πραξικόπημα, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πλευρά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας παραμένουν τεταμένες, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιμένει στην επαναφορά της θανατικής ποινής.
Ο Ερντογάν δήλωσε στο γερμανικό ARD πως μόνο στην Ευρώπη έχει καταργηθεί η θανατική ποινή και ότι υπάρχει σχεδόν παντού στον κόσμο. «Δεν είμαι βασιλιάς, μόνο ένας πρόεδρος. Η Τουρκία δεν είναι βασίλειο. Το να είναι κανείς ένας ισχυρός πρόεδρος δεν σημαίνει ότι δρα εναντίον του Συντάγματος», τόνισε, επιμένοντας ότι ο λαός θέλει την επαναφορά της εσχάτης των ποινών, για την οποία θα αποφασίσει η Βουλή.
Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς στο θέμα του προσφυγικού.
«Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας, αλλά κάνουν κι αυτοί το ίδιο;», αναρωτήθηκε. Ακόμη ξαναζήτησε την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, υποστηρίζοντας πως «η Τουρκία έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, χωρίς να έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την Ε.Ε., παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμυρίων, ενώ μας έχουν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το ελληνικό κράτος εισέπραξε 400 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό», ενώ η Τουρκία δεν τα θέλει για λογαριασμό της, αλλά για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. «Το θέμα είναι ηθικό, εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς, είτε μας δώσουν τα λεφτά είτε όχι», συνέχισε στο ίδιο επιθετικό ύφος.
Βασιλιάς Κάρολος: Ο Πολ Μεσκάλ «αδειάζει» τον Μονάρχη - «Δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων μου»
Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απέρριψε ως αναληθείς τις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου, τονίζοντας πως η Ε.Ε. τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Αγκυρα.
«Διαθέσαμε ήδη 740 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 105 εκατ. έχουν ήδη δαπανηθεί. Η επιτροπή ετοιμάζεται να υιοθετήσει συμπληρωματικό μέτρο για 1,4 δισ., επομένως πριν από το τέλος του μήνα η Τουρκία θα έχει λάβει 2,15 δισ. ευρώ. Εξάλλου, οι πόροι της Ε.Ε. προορίζονται για τους πρόσφυγες όχι για την Τουρκία», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων συνελήφθησαν χθες ο Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, νομάρχης Κωνσταντινούπολης, και οι στρατηγοί Σαχίτ Μπαχίρ και Σενέρ Τοπούτζ, οι οποίοι είχαν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», τους δύο τελευταίους συνέλαβε η ΜΙΤ στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών.
Η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας έχει απομακρύνει μέχρι στιγμής 1.112 μέλη του προσωπικού της, περιλαμβανομένων ιεροκηρύκων και δασκάλων του κορανίου.
Eπίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε πως δυο πρεσβευτές οι οποίοι υπηρετούν στην Αγκυρα απομακρύνθηκαν από τη θέση τους και ερευνώνται περισσότεροι ως ύποπτοι συνεργασίας με το Τάγμα Γκιουλέν.
Μετονομασία της γέφυρας
Η γέφυρα του Βοσπόρου θα μετονομαστεί σε γέφυρα «Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προς τιμήν των θυμάτων εκείνης της νύχτας και των γεγονότων που επακολούθησαν. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να προσθέτει ότι θα χτιστούν μνημεία σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα για την ημέρα αυτή.
Στο μεταξύ, το 64,4% των Τούρκων πιστεύουν ότι ο Γκιουλέν ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το 3,8% κατηγορεί τις ΗΠΑ, το 3,6% ξένες δυνάμεις και το 2,2% τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Andy-Ar.
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου