Ο κ. Γιλντιρίμ χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτο να προστατεύονται από την Ελλάδα άνθρωποι που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα καθώς οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας, Αθηνών των γειτόνων και των συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν δοκιμαστεί τους τελευταίους μήνες».
«Άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες» χαρακτήρισε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του ΣτΕ να κρατείται σε άγνωστο φυλασσόμενο μέρος ο ένας από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Όλη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
Χθες (19 Απριλίου) έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Suleyman Özkaynakçı, έναν από τους οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα και συμμετείχαν στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Παρά τους ισχυρισμούς ότι αφέθηκαν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και κάτω από αυστηρή επιτήρηση, αυτή η απόφαση έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για ακόμα μια φορά η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες.
«Γιατί ρίχνετε λουλούδια στα Ιμια
«Όσο περισσότερο πολιτικοποιεί το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών η Ε.Ε, τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv.com ο Tούρκος πρέσβης στην Ε.Ε., Faruk Kaymakci.
Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν δύο ακόμα ουκρανικά χωριά σε Ντονέτσκ και Χάρκοβο
Στην συνέχεια τόνισε όλα όλα τα επεισόδια στο Αιγαίοπροκαλούνται από τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες και αναφερόμενος στα Ίμια, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο κάποιοι αφήνουν λουλούδια σε βραχονησίδες.
«Ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Ποιός είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιός είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν», σημειώνει.
Τσελίκ: Συνένοχη στο πραξικόπημα η Ελλάδα
Τελευταίος που πήρε την σκυτάλη ήταν ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της γείτονος Ομέρ Τσελίκ.
Σε ανάρτησή του στο twitter τονίζει ότι: «η Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕE φαίνεται να προστατεύει καθαρά τα μέλη της οργάνωσης FETO, που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Επιπλέον με το να απελευθερώνει τους πραξικοπηματίες, σημαίνει ότι τώρα τους ενθαρρύνει πλέον. Το πραξικόπημα θεωρείται το πιο το πιο απάνθρωπο έγκλημα. Η Ελλάδα προστατεύοντας αυτούς τους τρομοκράτες, γίνεται συνένοχος. Ακόμη περισσότερο, έχει καταστεί ένα κράτος που επιβραβεύει πραξικοπηματίες, αφήνοντάς τους ελεύθερους».
Στην συνέχεια έκανε λόγο για τις προκλήσεις της Ελλάδας κάνοντας μνεία και στους Ελληνες υπουργούς: «Είναι καθαρές οι προθέσεις της Ελλάδας η οποία οργανώνει προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στις οποίες συμμετέχει και ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνάς της ενώ η Τουρκία έδινε σοβαρό αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες με την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας. Βλέπουμε καθαρά τις προθέσεις της.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας ο οποίος άρχισε να συναγωνίζεται τον Υπουργό Άμυνας πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι πραξικοπηματίες. Αυτή είναι μεγαλύτερη προκλητική ενέργεια και από αυτές του Υπουργού Άμυνας».
Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την απονομή της δικαιοσύνης: «απέναντι σε αυτή την εικόνα κανείς να μην μας μιλά για δικαιοσύνη. Αυτή η εικόνα δεν είναι εικόνα δικαιοσύνης. Το παγκόσμιο δίκαιο δεν προστατεύει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα καταπατάει το δίκαιο για να προστατεύσει πραξικοπηματίες. Το διεθνές δίκαιο έχει γίνει όμηρός της για να προστατεύσει τους πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα που συμπεριφέρεται άδικα σε κάθε επίπεδο αρέσκεται να αναφορές τύπου ‘διεθνές δίκαιο’ και ‘σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν δίνει όμως καμία σημασία όταν ενθαρρύνει και προστατεύει πραξικοπηματίες».
Τέλος αναφέρθηκε και στο πραξικόπημα που έγινε στην Ελλάδα: «η Ελλάδα η οποία στο παρελθόν έχει πληγωθεί από πραξικοπήματα, δεν μπορεί να δώσει εξήγηση βάσει δικαίου πώς προστατεύει τρομοκράτες που εμπλέκονται σε απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας. Δεν μπορεί να αμαυρώνει έτσι το δίκαιο. Με το δρόμο που έχει επιλέξει η Ελλάδα, διαφαίνεται ότι δεν προτιμά το δρόμο σεβασμού, δεν δίνει σημασία στο δίκαιο και αντί για τις σχέσεις καλής γειτονίας προτιμά μια άλλη στάση».