«Μπορεί να φέρει και ο Πούτιν ευθύνη» (σ.σ.: για τους βομβαρδισμούς αμάχων, γυναικών και παιδιών με χημικά στην Ντούμα της ανατολικής Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό, το Σάββατο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 60-80 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.000), δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Κι αν φέρει πράγματι ευθύνη, τα πράγματα θα είναι πολύ σκληρά. Ολοι θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτές τις βαρβαρότητες. Και ο Πούτιν και όλοι τους», τόνισε ο Τραμπ κατά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τη Συρία, αφήνοντας «όλες τις επιλογές στο τραπέζι». Νωρίτερα είχε αποκαλέσει «κτήνος» τον Ασαντ.
Υπό την επιρροή του νεοφερμένου «γερακιού» (αλλά παλιού στα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον επί Μπους) συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, και του επικεφαλής του Πενταγώνου, Τζιμ Μάτις, ο οποίος δεν απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ασαντ με εκτοξεύσεις πυραύλων και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ο Τραμπ άλλαξε κατά 180 μοίρες την πολιτική του απόφαση για τη Συρία – όταν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα δήλωνε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα… αποσυρθούν!
Η συριακή κυβέρνηση και η Ρωσία αρνήθηκαν ότι έχουν σχέση με τη βάρβαρη επίθεση κατά αμάχων στην Ντούμα, από την οποία ο συριακός στρατός προσπαθεί να εκδιώξει τους τελευταίους αντάρτες. Πριν από μερικές εβδομάδες το ρωσικό επιτελείο είχε καταγγείλει πως οι δυτικοί θα οργανώσουν μια τέτοια ανθρωπιστική προβοκάτσια, με στόχο να εκμαιεύσουν τη συναίνεση της δυτικής κοινής γνώμης σε βομβαρδισμό κυβερνητικών κτιρίων στη Δαμασκό -και ιδίως του υπουργείου Αμυνας- όπου σταθμεύουν πολλοί Ρώσοι σύμβουλοι και στρατιωτικοί. «Αν με αυτό το πρόσχημα οι Αμερικανοί πλήξουν το προσωπικό μας θα υπάρξουν αντίποινα», προειδοποίησε η Μόσχα.
Ακόμη παραμένει άγνωστο αν οι ΗΠΑ θα περιοριστούν σε επιλεκτικούς και χρονικά περιορισμένους βομβαρδισμούς συριακών βάσεων -όπως πριν από ένα χρόνο με 59 πυραύλους Τόμαχοκ από πλοία στη Μεσόγειο- ή αν θα κλιμακώσουν μετωπικά την αντιπαράθεση με τεράστιους κινδύνους για τις διεθνείς ισορροπίες.
Τον κίνδυνο κλιμάκωσης αυξάνουν η παρουσία του σκληροπυρηνικού αντι-ιρανού Μπόλτον και η διάθεση του Ισραήλ να τσαλακώσει την επιρροή του Ιράν στη Συρία. Από αυτή την παράπλευρη διένεξη Ισραήλ-Ιράν προήλθε και το πρώτο πολεμικό επεισόδιο μετά την Ντούμα. Υστερα από την πρώτη προειδοποίηση του Τραμπ το Σάββατο, ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» για τη μαζική δολοφονία αμάχων με χημικά, δύο F-15 (κατά τους Ρώσους ήταν ισραηλινά, που απογειώθηκαν κοντά στον Λίβανο) βομβάρδισαν τη συριακή αεροπορική βάση Τιγιάς (Τ-4) στην έρημο της Κεντρικής Συρίας κοντά στην πόλη Χομς, σκοτώνοντας 14 στρατιώτες, ορισμένους μέλη φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών (η Τεχεράνη έκανε λόγο για 3 Ιρανούς νεκρούς). Οι Ισραηλινοί δεν το παραδέχθηκαν επίσημα, πλην όμως αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ σημείωσαν ότι η βάση Τ4 χρησιμοποιείτο από ιρανικά στρατεύματα και το Ισραήλ «δεν μπορεί να ανεχθεί την παρουσία τους στη Συρία».
Ο διπλωματικός πόλεμος μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δηλώνουν προκαταβολικά πως η επίθεση φέρει τη σφραγίδα του Ασαντ, με τους Γάλλους να δηλώνουν πιο επιφυλακτικοί, περιμένοντας πιο απτές αποδείξεις προτού συμμετάσχουν στους βομβαρδισμούς κατά του συριακού καθεστώτος.
Κατά τον Ρώσο ΥπΕξ, Σεργκέι Λαβρόφ, οι Ρώσοι ειδικοί δεν βρήκαν κανένα ίχνος σαρίν ή χλωρίνης στην επίμαχη περιοχή, ενώ ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία κάτω από δύσκολες συνθήκες. Σύμφωνα πάντως με την αρχική εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών, οι δυνάμεις του Ασαντ έριξαν από ελικόπτερα απαγορευμένο αέριο σαρίν για να αναγκάσουν τους αντάρτες να εγκαταλείψουν την Ντούμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]