Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη συνεργασία στον ενεργειακό και αμυντικό τομέα. Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ενδιαφέρεται πρωτίστως για την παράδοση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία – ζήτημα που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί σε μίνι Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο του Ιράν η συριακή κρίση, ένα θέμα για το οποίο οι τρεις ηγέτες έχουν μεν διαφορετική ατζέντα, συμφωνούν ωστόσο στη διατήρηση ενός κοινού «μετώπου».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του για τέταρτη προεδρική θητεία, έφθασε στην Αγκυρα νωρίς χθες το απόγευμα και τον υποδέχθηκε με ειδική τελετή με κάθε επισημότητα ο Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση γίνεται εν μέσω της ψυχροπολεμικής έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση.
Μετά την άφιξη Πούτιν, ακολούθησε στο προεδρικό μέγαρο η τελετή εγκαινίων για την έναρξη της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Ακουγιου της Μερσίνας. Μέσω τηλεδιάσκεψης με την περιοχή, ο Ερντογάν με τον Πούτιν «έθεσαν» τα θεμέλια της πρώτης μονάδας του πυρηνικού αντιδραστήρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Τουρκία, καθώς ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, στην οποία συμμετέχουν και τουρκικές εταιρίες. Ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιου θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής τόσο για την ανάπτυξη της χώρας μας όσο και για την ενεργειακή συνεργασία μας με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι όταν λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός, η χώρα θα καλύπτει το 10% των ηλεκτρικών αναγκών της. Η κατασκευή του αντιδραστήρα περιλαμβάνεται στο «Οραμα 2023» του Ερντογάν, χρονιά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έχει ορίσει ως ορόσημο για τη νέα εποχή, καθώς θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έχει συναντηθεί 9 φορές με τον Ερντογάν τους τελευταίους 20 μήνες, είπε στην ομιλία του ότι ο πυρηνικός σταθμός Ακουγιου, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την τουρκική οικονομία, είναι ασφαλής και φιλικός προς το περιβάλλον – απαντώντας εμμέσως στις έντονες αντιδράσεις των οικολόγων στην Τουρκία αλλά και επιστημόνων που προειδοποιούν για τους κινδύνους, καθώς ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε ενεργό σεισμικό ρήγμα της Νότιας Τουρκίας.
Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ισχύος 4.800 μεγαβάτ, είναι από τα στοιχεία τριβής στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, που δεν επιθυμούν τη ρωσοτουρκική συνεργασία.
Εκτός από την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ο εξοπλισμός της Τουρκίας με ρωσικούς πυραύλους S-400 αποτελεί το μεγάλο θέμα ανησυχίας της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η συμφωνία για εξοπλισμό της Τουρκίας με τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 αποτελεί προτεραιότητα για τη συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Αγκυρα. Τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Αγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400. «Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε αμυντικά προϊόντα, πέραν των πυραυλικών συστημάτων S-400», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Λόγω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες ύστερα από τις απελάσεις διπλωματών, ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα. Οπως είπε, θέλει να λάβει μέρος και η Μόσχα στις έρευνες που γίνονται στη Βρετανία.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]