Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Εκτός από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα ο Πούτιν στην Τουρκία πρόκειται να έχει επίσης με τον Ερντογάν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τη Συρία.
Ο Πούτιν πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου για μια τέταρτη προεδρική θητεία. Έφθασε στην Άγκυρα γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν απ’ ευθείας τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.
Αύριο Τετάρτη ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει επίσης στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει με τους δύο ομολόγους του τριμερή σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στη Συρία.
Σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας κήρυξαν επισήμως την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου, του πρώτου σε τουρκικό έδαφος, ο οποίος θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.
Στη συνέχεια οι Ερντογάν και Πούτιν θα έχουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, κατά τις οποίες σημαντική θέση αναμένεται ότι θα έχει το ζήτημα της Συρίας, στο οποίο η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία.
«Όχι» της Ε.Ε. στον πυρηνικό σταθμό
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού.
Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 477 ευρωβουλευτές και 64 κατά, ενώ την ψηφοφορία μετέδιδε η τηλεοπτική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Akkuyu’, της εφιστά την προσοχή ότι η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται η κατασκευή του υφίσταται ισχυρούς σεισμούς οι οποίοι συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλη την περιοχή της Μεσογείου», αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να υπογράψει την Συνθήκη της EIA (Environmental Impact Assessment) » η οποία υποχρεώνει τις πλευρές να ενημερώνουν η μια την άλλη και να προβαίνουν σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους, όταν πρόκειται για σημαντικά έργα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές και δυσάρεστες διασυνοριακές επιδράσεις στο περιβάλλον». Σε σχέση με την υπόδειξη αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με το ψήφισμα του την Τουρκία να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, της Ελλάδας και της Κύπρου.
H Τουρκία έχει αναθέσει στην Ρωσία, κατόπιν συμφωνίας που έχει υπογράψει, την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού «Akkuyu», ο οποίος θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 1200 MWATT. Η ρωσική επένδυση ανέρχεται όπως έχει γίνει γνωστό στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τουρκική πλευρά προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσφατα είχε εκφράσει την πεποίθηση του ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή του Akkuyu στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]