Δύο γυναίκες δημοσιογράφοι αναδείχθηκαν ως «πρόσωπα της επικαιρότητας» μέσα στο χάος των πρώτων ωρών του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η Χαντέ Φιράτ, του CNN Türk, που «έβγαλε στον αέρα» τον Ταγίπ Ερντογάν μέσω βιντεοκλήσης από το κινητό της τηλέφωνο, και η Τιτζέν Καράς, που ανέγνωσε την επιστολή των πραξικοπηματιών, από το κανάλι TRT. Και οι δύο δημοσιογράφοι προσέλκυσαν το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης, καθώς για λίγα λεπτά πρωταγωνίστησαν στις ιστορικές στιγμές που καταγράφονταν στη γειτονική Τουρκία.
«Όταν ξημέρωσε κατάλαβα τη δύναμη του ρεπορτάζ που έκανα»
Η δημοσιογράφος του Kanal D και του CNN Türk στην Αγκυρα, Χαντέ Φιράτ, έμεινε έκπληκτη όταν είδε τον Τούρκο πρόεδρο να την καλεί μέσω του Facetime, σε μια στιγμή που τα πάντα φαίνονταν ρευστά και ουδείς γνώριζε την τύχη του ισχυρού άνδρα της χώρας. Ο «Ελεύθερο Τύπος» μίλησε με την κ. Φιράτ, που βεβαίωσε ότι δεν ήταν τυχαία η σύνδεση αυτή.
Τον καλέσατε ή εκείνος σας κάλεσε;
– Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της απόπειρας πραξικοπήματος, εγώ ήδη είχα ξεκινήσει να τηλεφωνώ στις πηγές μου. Στο πλαίσιο αυτό ήμουν συνέχεια σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ειδικό γραμματέα του κ. Ερντογάν για να μάθω πού βρίσκεται ο πρόεδρος, αν είναι εν ζωή κι αν θα κάνει κάποια δήλωση. Με ενημέρωσαν πως θα κάνει κάποια ανακοίνωση στον Τύπο αλλά εκεί που βρισκόταν γίνονταν συγκρούσεις και πετούσαν ελικόπτερα. Άρα δεν υπήρχε δυνατότητα να πάνε δημοσιογράφοι ούτε να γίνουν δηλώσεις. Ο γραμματέας με ενημέρωσε πως θα γίνει ανακοίνωση -μετάδοση από το Periscope (εφαρμογή ζωντανής μετάδοσης). Όμως κανείς δεν θα μπορούσε να τη δει. Εγώ πρότεινα να γίνει από εμάς. Για να δείξουμε πως ο πρόεδρος είναι ζωντανός και να μας μιλήσει. Καθόμουν εκείνη τη στιγμή στο στούντιο και περίμενα.
Αναμένατε για τη συνέντευξη;
– Oχι, καθώς ο ειδικός γραμματέας μου έκλεισε το τηλέφωνο. Αμέσως μετά με κάλεσε μέσω του Facetime, απάντησα και μπροστά μου είδα τον πρόεδρο Ερντογάν! Εκείνη τη στιγμή δεν ήμασταν στον «αέρα», μεταδίδαμε πρόγραμμα από την Κωνσταντινούπολη. Μόλις είπα πως έχω τον πρόεδρο κανείς δεν με πίστεψε στην αρχή… Σε 1-2 λεπτά συνδέθηκαν αμέσως και έβγαλα το μικρόφωνο μου και έκανα αυτό το ρεπορτάζ. Διότι σκέφτηκα πως, ενώ έχουμε ζήσει στην Τουρκία πραξικοπήματα, αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά, από πάνω μας πετούσαν μαχητικά… Είμαστε πια στο 2016. Η κόρη μου έστελνε μηνύματα και με ρωτούσε αν είμαι καλά. Φοβόμουν για την ασφάλειά μου, για τη χώρα μου. Όμως, όρμηξα στο τηλέφωνο όταν χτύπησε.
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Διαβάστε την συνέχεια στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί