Με μικρές εκπλήξεις, εκτός από αυτή που επεφύλασσε για το υπουργείο Εξωτερικών, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι παρουσίασε χθες την κυβέρνησή της, προσπαθώντας να επιταχύνει τις διαδικασίες βάσει της αρχής της «η δουλειά πρέπει να προχωρήσει».
Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός που πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, η επονομαζόμενη πλέον «σιδηρά κυρία» από το βρετανικό Τύπο (ή Iron May-den, όπως τη χαρακτήρισε η «Sun» παραφράζοντας το όνομα του ροκ συγκροτήματος Iron Maiden), εμφανίζεται έτοιμη να στρωθεί στη δουλειά για να προετοιμάσει την έξοδο από την Ε.Ε.
Θέλοντας να επιτύχει την εσωκομματική ενότητα και να αποκαταστήσει ισορροπίες, η Μέι τοποθέτησε τον «αρχιερέα του ευρωσκεπτικισμού» Μπόρις Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την Ευρώπη κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες, που θεωρούν δύσκολο -έως απίθανο- να συνεργαστούν με μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, στα όρια της εκκεντρικότητας και του λαϊκισμού.
Ουδείς άλλος από τους νέους υπουργούς που ανέλαβαν πρώτη φορά πόστο ή μετακινήθηκαν στα υπουργεία προκάλεσε τόσες συζητήσεις και ερωτήματα για την επόμενη μέρα στη Βρετανία. Η τοποθέτηση του Τζόνσον στο νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών ενδέχεται να αποδυναμώσει την πρωθυπουργό, αν και είναι νωρίς για εκτιμήσεις.
Η Τερέζα Μέι αντικατέστησε επίσης κάποιους που έφεραν τη «στάμπα» των περασμένων κυβερνήσεων Κάμερον, ενώ απομάκρυνε από το υπουργικό συμβούλιο και τον Μάικλ Γκόουβ, που είχε το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης και τις προηγούμενες εβδομάδες ήρθε σε οξεία αντιπαράθεση με την ίδια και τον Μπόρις Τζόνσον, κατά τις εσωκομματικές διαδικασίες διαδοχής.
Από τα άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης, ιδιαίτερης μνείας χρήζουν ο Φίλιπ Χάμοντ που ανέλαβε την οικονομία, ο Λίαμ Φοξ που τοποθετήθηκε υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, ο Ντέιβιντ Ντέιβις που θα είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα ασχοληθεί με το «υπουργείο Brexit» και η Αμπερ Ρουντ που θα κάθεται στην καρέκλα του υπουργείου Εσωτερικών – την οποία είχε επί πέντε χρόνια η ίδια η Μέι.
Στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου, η Μέι τόνισε ότι επικοινώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να τους δηλώσει ότι χρειάζεται χρόνο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η Μέρκελ κάλεσε τη Μέι στο Βερολίνο για κατ’ ιδίαν συνάντηση.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου