Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Ντιμιτρόφ φέρεται να είπε πως «ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό (“absurd”)» , σε κάποιες συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους διπλωμάτες και όλα λίγες μέρες πριν την μετάβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.
Η άφιξη της συγκεκριμένης είδησης στην Αθήνα, αρχικά μέσω ερωτημάτων δημοσιογράφων, προκάλεσε ερωτηματικά στην Ελληνική πλευρά ενώ διπλωματικές πηγές εξέφραζαν, την εύλογη, όπως έλεγαν, απορία τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Την ίδια στιγμή στα Σκόπια η κατάσταση σε πολιτικό δεν είναι ειδυλλιακή, καθώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε μόλις και μετά βίας να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος έκανε λόγο για απογοητευτική εικόνα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, στην ψηφοφορία του νόμου για τις γλώσσες.
«Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω, αλλά η εικόνα που είδαμε ήταν ό,τι άλλο θέλετε, εκτός από εικόνα κοινοβουλίου ευρωπαϊκής χώρας. Σε μία περίοδο που τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να πάρουν θέση για την σύσταση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και ιδιαίτερα για τον αν η σύσταση αυτή θα είναι υπό όρους, θα τεθεί το ερώτημα αν η ατζέντα Priebe (σ.σ. για τις μεταρρυθμίσεις) θα υιοθετηθεί γρήγορα, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η ΕΕ μπορεί να ενσωματώνει μόνο λειτουργικές δημοκρατίες», ανέφερε ο Γάλλος Πρέσβης.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Μάλιστα, με αφορμή την τοποθέτηση αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE υπογραμμίζει ότι με τη δήλωσή του ο Γάλλος Πρέσβης ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο Πρόεδρος της Βουλής Τζαφέρι, «με την βίαιη και αντιδημοκρατική υιοθέτηση ενός επιζήμιου νόμου που καθιερώνει τη διγλωσσία», θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Ας αφήσουμε τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών για να δει ‘’το φως της ημέρας’’. Λυπάμαι που ο πρόεδρος της χώρας αποφάσισε να παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα και ανακοίνωσε για δεύτερη φορά ότι δεν θα υπογράψει το νόμο… Αυτό δεν είναι καλό, είναι μια κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος της ‘’Μακεδονίας’’ και βεβαίως οι θεσμοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιτρέψουν κάτι τέτοιο », δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
«Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών (για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας) δεν θα αλλάξει τίποτα στη ‘’Μακεδονία’’ ούτε θα διαταράξει το κοινό μέλλον της. Απευθύνω έκκληση σε όλους, αφήστε το νόμο να ‘’ζήσει’’, σεβαστείτε τα θεσμικά όργανα και το Συνταγματικό Δικαστήριο και η Επιτροπή της Βενετίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπη) θα αποφανθεί για το θέμα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Ο Ζάεφ άφησε αιχμές και για το κόμμα του Γκιόργκι Ιβάνοφ VMRO-DPMNE, λέγοντας με νόημα ότι ο νόμος δεν ψηφίστηκε στα κρυφά, σε αντίθεση με προηγούμενα περιστατικά, αλλά έγινε ανοιχτή συζήτηση για εννέα μήνες.
«Ας επικεντρωθούμε όλοι στο να δώσουμε στην πολυεθνική μας κοινωνία μια ευκαιρία, όπου όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι σύμφωνα με το Σύνταγμα και θα απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Ο νόμος αυτός έδωσε ξεκάθαρα μια καλή αρχή (από πλευράς δικαιωμάτων) σε πολίτες από μικρότερες κοινότητες », δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί και να υπογραφεί, να υποβληθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και στην Επιτροπή της Βενετίας, αλλά θα πρέπει επίσης να δηλωθεί σαφώς ότι στη Στίπ, στη Γευγελή και στη Στρώμνιτσα κανείς δεν πρέπει να μιλά αλβανικά.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]