Τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές στην ιστορία της χώρας, ανέλαβε και επίσημα η νέα «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, λαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η αυλαία της πρωθυπουργίας του Ντέιβιντ Κάμερον έπεσε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, με τον απερχόμενο ηγέτη να αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που επισκιάστηκε από τη νίκη του Brexit.
Η σκυτάλη πλέον περνά στα χέρια της 59χρονης έμπειρης πολιτικού, η οποία καλείται να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην «ομαλή» αποχώρηση της Γηραιάς Αλβιώνας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να ενώσει τους «διχασμένους» βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας», ανέφερε η Μέι στις πρώτες της δηλώσεις ως πρωθυπουργού, έξω από τη νέα της κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, απευθυνόμενη στους πολίτες της Βρετανίας.
«Φεύγοντας από την Ε.Ε. θα βρούμε ένα θετικό ρόλο για τη χώρα. Αυτή θα είναι η αποστολή της κυβέρνησής μου και μαζί θα χτίσουμε μια καλύτερη Μεγάλη Βρετανία. Μια χώρα που θα ευνοεί όλους τους πολίτες και όχι μόνο λίγους προνομιούχους», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, και τον «πολύτιμο δεσμό» της Αγγλίας με τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας ομιλίας της 13ης πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στεκόταν διακριτικά ο σύζυγός της, Φίλιπ.
Υπουργικό Συμβούλιο
Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μετα-Brexit εποχής θα γίνει με το σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο θα οριστεί και αρμόδιος υπουργός για τη διαχείριση του Brexit. Εξάλλου, η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ έχει δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να ανατρέψει την απόφαση του δημοψηφίσματος. Ανάμεσα στις σημαντικές «μεταγραφές» που ανακοινώθηκαν είναι και αυτή του μέχρι χθες υπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος διαδέχεται τον Τζορτζ Οζμπορν (ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του) στο υπουργείο Οικονομικών.
Η ανακοίνωση της ανάληψης των καθηκόντων της νέας πρωθυπουργού συνοδεύθηκε από τα θετικά σχόλια του βρετανικού Τύπου, καθώς και από τα συγχαρητήρια μηνύματα δεκάδων ηγετών ανά την υφήλιο. Μεταξύ αυτών και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρόσωπο της Μέι: «Βασιζόμενοι στις δημόσιες τοποθετήσεις που έχουμε ακούσει από τη νέα πρωθυπουργό (Τερέζα Μέι), σκοπεύει να συνεχίσει μια πορεία που θα συνάδει με την πορεία που πρότεινε ο πρόεδρος Ομπάμα».
Το «αντίο»
Μιλώντας για τελευταία φορά ενώπιον των δημοσιογράφων ως ηγέτης της Βρετανίας, λίγο πριν υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ και δώσει το «τιμόνι» στη Μέι, ο Κάμερον δήλωσε ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας ήταν «η ύψιστη τιμή» της ζωής του, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και το τελευταίο «τιτίβισμά» του, στο οποίο ανέφερε: «Ηταν προνόμιο να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου