Είναι η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ερευνητές υποστηρίζουν ύστερα από 80 χρόνια ότι επιτέλους βρέθηκαν τα οστά της.
Το ημερολόγιο έγραφε 2 Ιουλίου 1937 όταν η Έρχαρτ εξαφανίστηκε κοντά στη νήσο Χάουλαντ, αφήνοντας με κομμένη την ανάσα εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν την υλοποίηση ενός ακόμη άθλου από την πρωτοπόρο πιλότο. Ο θάνατός της δηλώθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1939, ωστόσο στα χρόνια που μεσολάβησαν η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ, ούτε δόθηκαν απαντήσεις για το τραγικό τέλος της.
Μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι τα οστά που βρέθηκαν το 1940 στη νήσο Νικουμαρόρο -γνωστή και ως νήσο Γκάρντνερ, μια κοραλλιογενή ατόλη, περίπου 1.200 μίλια από τις νήσους Μάρσαλ- ανήκουν στην Έρχαρτ, κι όχι σε κάποιον άνδρα, όπως είχε αποφανθεί μια ιατροδικαστική εξέταση του 1941.
Τα οστά είχε μελετήσει τότε ο δρ Ντέιβιντ Χούντλες της Ιατρικής Σχολής των Φίτζι, ο οποίοςεξέτασε την αναλογία της περιφέρειας του μηρού προς το μήκος του, τη γωνία του μηρού και της λεκάνης και την ηβική σύμφυση που σχηματίζεται μεταξύ των δύο οστών της λεκάνης και είναι ευρύτερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες και συμπέρανε ότι δεν μπορούσαν να ανήκουν στην Έρχαρτ, αλλά σε κάποιον άνδρα.
Αλλά ο Ρίτσαρντ Γιαντς, επίτιμος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστημίο του Τενεσί, υποστηρίζει τώρα ότι αν ο δρ Χούντλες ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους θα είχε εξάγει διαφορετικό συμπέρασμα.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Σε μελέτη του που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Forensic Anthropology, ο Γιαντς λέει ότι οι μέθοδοι του δρος Χούντλες ήταν ανεπαρκείς, ειδικά όσον αφορά την ταυτοποίηση του φύλου του σκελετού.
Το πιο αξιόπιστο από τα κριτήριά του ήταν η εξέταση της ηβικής σύμφυσης, αλλά «αυτό υπόκειται σε σημαντικές διακυμάνσεις, ελάχιστα κατανοητές το 1941», επισημαίνει.
Τα 13 οστά που βρέθηκαν στο Νικουμαρόρο είχαν χαθεί προ πολλού, αλλά ο δρ Γιαντς μελέτησε φωτογραφίες της «βασίλισσας των αιθέρων», εξέτασε τις διαστάσεις των ρούχων της και συνέκρινε τις μετρήσεις του Χούντλες με δεδομένα από άλλους 2.276 ανθρώπους. Κι όπως είπε: «Η Έρχαρτ μοιάζει περισσότερο στα οστά του Νικουμαρόρο από το 99% των άλλων ατόμων σε ένα μεγάλο δείγμα αναφοράς. Αυτό υποστηρίζει βάσιμα το συμπέρασμα ότι τα οστά του Νικουμαρόρο ανήκαν στην Αμέλια Έρχαρτ».
Ο δρ Χούντλες είχε πει ότι τα οστά ανήκαν σε ενήλικα ύψους 1,69 μ., αλλά ο πλοηγός της Έρχαρτ, ο Νούναν είχε ύψος 1,90 μ. Η άδεια πιλότου της Έρχαρτ ανέφερε ότι το ύψος της ήταν 1,72 μ., ενώ η άδεια οδηγήσεως 1,70.
Η Αμερικανίδα πιλότος θεωρείται πλέον μια από τις σημαντικότερες γυναίκες του 20 αιώνα. Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με παράσημο επειδή διέσχισε τον Ατλαντικό, έσπασε κάθε πιθανό ρεκόρ ως πιλότος, έγραψε βιβλία που γνώρισαν τεράστια επιτυχία και ίδρυσε μία οργάνωση που βοήθησε άλλες γυναίκες πιλότους να κυνηγήσουν το όνειρό τους.
Η ιστορία της δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί θαυμασμό και να εξάπτει τη φαντασία. Το 2009, έγινε ταινία με πρωταγωνιστές τη Χίλαρι Σουάνκ και τον Ρίτσαρντ Γκιρ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]