Παράλληλα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως «αναβλήθηκε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ανατολική Γούτα. «Η σημερινή αυτοκινητοπομπή αναβλήθηκε», δήλωσε η Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ. Η κατάσταση που «εξελίσσεται επί του πεδίου (…) δεν μας επιτρέπει να διεξαγάγουμε την επιχείρηση», πρόσθεσε.
Αργά μέσα στην περασμένη νύκτα, τουλάχιστον 60 άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικές δυσκολίες στις τοποθεσίες Σάκμπα και Χαμουρίγια έπειτα από αεροπορικά πλήγματα, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία του καθεστώτος και από εκείνη της Ρωσίας, συμμάχου της Δαμασκού που είχε διαψεύσει στο παρελθόν ότι διεξάγει πλήγματα στην Ανατολική Γούτα.
Γιατροί σε ιατρικό ίδρυμα του ανταρτικού θυλάκου διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι περιέθαλψαν τουλάχιστον 29 ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλώριο, σύμφωνα με τη Συροαμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS), μια μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει ιατρικά κέντρα στη Συρία.
«Εξαιτίας μιας επίθεσης με χλώριο στην Ανατολική Γούτα, ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες», ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η SAMS από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το καθεστώς διεξάγει στην Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, σφοδρή επίθεση εναντίον του ανταρτικού θυλάκου και οι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει από τις 18 Φεβρουαρίου περισσότερους από 860 αμάχους.
Στη τοποθεσία Χαμουρίγια, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε δεκάδες ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, να βγαίνουν από τα υπόγεια όπου είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές και να εγκαθίστανται σε μια στέγη με την ελπίδα ότι θα μπορούν εκεί να αναπνέουν καλύτερα.
Οι γονείς έγδυσαν τα παιδιά, που έβηχαν αδιάκοπα, για να τα πλύνουν με άφθονο νερό προσπαθώντας να εξαλείψουν ενδεχόμενη παρουσία τοξικού αερίου στο σώμα τους.
Παρόμοια κρούσματα ασφυξίας έχουν ήδη αναφερθεί δύο φορές τις τελευταίες ημέρες στον ανταρτικό θύλακο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως χρησιμοποιεί χημικά όπλα, κατηγορήθηκε τις τελευταίες ημέρες για επιθέσεις με αέριο χλώριο.
Οι κατηγορίες αυτές, «μη ρεαλιστικές» σύμφωνα με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχουν προκαλέσει σάλο στη διεθνή σκηνή, με την Ουάσιγκτον και το Παρίσι να απειλούν με πλήγματα στη Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]