Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει “ιστορικά δικαιώματα” επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.
“Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές εντός της ‘γραμμής με τις 9 παύλες’ (Nine Dash Line)”, ανακοίνωσε το Δικαστήριο.
Το Πεκίνο θεωρεί ότι έχει κυριαρχία σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας –πλούσιας σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων– ενώ αντιδρούν οι άλλες χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή και έχουν επίσης αντίστοιχες αξιώσεις: οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.
Η περιοχή είναι επίσης σταυροδρόμι ζωτικής σημασίας θαλασσίων οδών για το παγκόσμιο εμπόριο και τα νερά της είναι πλούσια σε αλιεύματα.
Η Κίνα, που μποϊκόταρε τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, βασίζεται σε μια οριοθέτηση με “εννέα παύλες” η οποία υπάρχει στους κινεζικούς χάρτες από τη δεκαετία του 1940.
Στην προσφυγή της που κατέθεσε το 2013, η Μανίλα ζητεί από το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο να δηλώσει ότι οι κινεζικές αξιώσεις συνιστούν παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.
“Το δικαστήριο εκτιμά ότι η Κίνα παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη”, δηλαδή ένα χώρο μήκους έως 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές στον οποίο το κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, ανακοίνωσε το δικαστήριο.
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι τα στοιχεία που διεκδικεί η Κίνα δεν μπορούν καν να φιλοξενήσουν ανθρώπινο πληθυσμό και συνεπώς δεν μπορεί να έχουν καθεστώς νησιού. Τα “στοιχεία” αυτά συνεπώς “δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν μια αποκλειστική οικονομική ζώνη”.
Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ορισμένες θαλάσσιες περιοχές περιλαμβάνονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων, διότι στις περιοχές αυτές δεν υφίσταται κανένα δικαίωμα της Κίνας”.
Το Πεκίνο, που ήδη δήλωσε ότι δεν θα λάβει υπόψη καμιά απόφαση που μπορεί να διακυβεύει τις αξιώσεις του επί της θάλασσας αυτής, αναφέρει εδώ και μήνες ότι το δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα και έχει αναγάγει την υπόθεση σε πραγματικό “εθνικό ζήτημα”.
Για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της, η Κίνα επεξέτεινε νησάκια και υφάλους και κατασκεύασε εκεί διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών, λιμάνια και άλλες εγκαταστάσεις όπως, πρόσφατα, τέσσερις φάρους πάνω σε υφάλους, ενώ είναι σε εξέλιξη μια πέμπτη κατασκευή, διευκρίνισε τη Δευτέρα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η απόφαση
O έλεγχος της Νότιας Θάλασσας της Κίνας είναι το πιο αμφιλεγόμενο και εκρηκτικό διπλωματικό ζήτημα στην ανατολική Ασία, με την Κίνα να εδραιώνει την κυριαρχία της πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται σε 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο στην υπόθεση εμπλέκονται και τα άλλα κράτη όπως το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία. Η διαφορά ήταν μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας με την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται τρία χρόνια μετά από την στιγμή που οι Φιλιππίνες έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, υποστηριζόμενες από το Μπρουνέϊ, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, χώρες που διεκδικούν κυριαρχία επί των νήσων της αμφισβητουμένης περιοχής. Αν και η προσφυγή τέθηκε από τη Μανίλα ωστόσο η υπόθεση θα επηρεάσει όλες τις χώρες της περιοχής.
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας θεωρείται ότι έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντική για τη ναυτιλία.
Κίνα: Ακυρη η απόφαση
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα δεχθεί καμία πρόταση ούτε δράση που βασίζεται στην απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα, έπειτα από μονομερή πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης των Φιλιππίνων.
Ο Σι τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν θα επηρεασθούν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, από την απόφαση. Οι δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου έγιναν σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η διαιτησία για τη Νότια Σινική Θάλασσα, που ξεκίνησε μονομερώς από τις Φιλιππίνες, αποτελεί πολιτική φάρσα με νομικό πρόσχημα. Ο Γουάνγκ έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκδοση της τελικής απόφασης από το διαιτητικό δικαστήριο για τη Νότια Σινική Θάλασσα.
Φιλιππίνες: Χαιρετίζουν την απόφαση του Διαρκούς Δικαστηρίου της Χάγης
Οι Φιλιππίνες “χαιρετίζουν” την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα που αποφαίνεται ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα μετά την ευνοϊκή αυτή απόφαση για τη Μανίλα.
“Οι Φιλιππίνες χαιρετίζουν” την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης “όσον αφορά τη διαδικασία διαιτησίας για την οποία προσέφυγαν οι Φιλιππίνες όσον αφορά τη Νότια Σινική Θάλασσα”, δήλωσε ο Περφέκτο Γιασάι, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
“Οι ειδικοί μας μελετούν αυτήν την επιδίκαση με τη φροντίδα και την επιμέλεια που αξίζει σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα διαιτησίας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
“Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα. Οι Φιλιππίνες επαναβεβαιώνουν τον σεβασμό τους γι’ αυτή την απόφαση ορόσημο”, σημείωσε.
Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει “ιστορικά δικαιώματα” στο μεγαλύτερο μέρος των υδάτων της Νότιας Σινικής Θάλασσας και ότι το Πεκίνο “παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα” της Μανίλας.
Ιαπωνία: Δεσμευτική η απόφαση
Η απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα είναι οριστική και νομικά δεσμευτική και τα μέρη της υπόθεσης θα πρέπει να συμμορφωθούν, δήλωσε σήμερα η Ιαπωνία.
Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα ανέφερε σε δήλωσή του πως η Ιαπωνία υποστηρίζει με συνέπεια τη σημασία της κυριαρχίας του δικαίου και τη χρήση ειρηνικών μέσων, και όχι τη χρήση δύναμης εξαναγκασμού, στην αναζήτηση μιας διευθέτησης στις θαλάσσιες διαμάχες.