Μήνυμα ελπίδας και ενότητας, έπειτα από μία οδυνηρή εβδομάδα για το έθνος, επιχειρεί να στείλει ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με σκοπό να κατανοήσουν, όπως είπε, όλοι οι πολίτες τη δύσκολη κληρονομιά του φυλετικού ζητήματος. «Οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο διχασμένες όσο λένε κάποιοι», δήλωσε, λίγες ώρες πριν φθάσει στο Ντάλας, σε μια προσπάθεια να επουλώσει τις πληγές και να ηρεμήσει τις εντάσεις μεταξύ αστυνομικών και Αφροαμερικανών.
Η χώρα «βράζει» τα τελευταία 24ωρα από ένα πρωτοφανές κύμα οργής και αγανάκτησης, την επομένη του θανάτου δύο Αφροαμερικανών από πυρά αστυνομικών και την «πράξη εκδίκησης» που ακολούθησε, την εν ψυχρώ δολοφονία πέντε αστυνομικών στο Ντάλας.
«Η χώρα δεν επιστρέφει στην κατάσταση της δεκαετίας του 1960, αυτό δεν είναι αληθές», κατέληξε ο Ομπάμα, καθώς εντείνεται η ανησυχία ορισμένων για τις βαθιές ρωγμές που ανοίγουν στην αμερικανική κοινωνία και την έξαρση του φυλετικών εντάσεων. Η «New York Post» εκφράζει φόβου για το ξέσπασμα ενός νέου «εμφυλίου πολέμου»…
Δύο 24ωρα μετά το μακελειό στο Ντάλας και με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του κινήματος Black Lives Matter (Οι ζωές των Μαύρων Αξίζουν) να επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα, βλέπουν το φως λεπτομέρειες από τη ζωή και το παρελθόν του δράστη. Ο 25χρονος Μίκα Τζόνσον, ο εκτελεστής των αστυνομικών που είχε ταμπουρωθεί μέσα σε πάρκινγκ ανταλλάσσοντας για ώρες πυρά με τα όργανα της τάξης, είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση. Ολα δείχνουν ότι ετοίμαζε μια επίθεση πολύ πιο αιματηρή, καθώς είχε στην κατοχή του μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, ικανή να προκαλέσει μεγάλη καταστροφική με θύματα όσο το δυνατόν περισσότερους λευκούς.
Γρίφος στον τοίχο
Λίγη ώρα μετά το μακελειό της Παρασκευής, η οργάνωση Black Power Political Organization ανέλαβε την ευθύνη μέσω facebook «υποσχόμενη» περισσότερες επιθέσεις, οι Αρχές, ωστόσο, θεωρούν πιθανότερο ότι ο νεαρός δράστης έδρασε μόνος. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, όπως δήλωσε στο CNN ο αρχηγός της Αστυνομίας, Ντέιβιντ Μπράουν, έγραψε με το ίδιο του το αίμα στους τοίχους του κτιρίου τα αρχικά «RB» που οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να εξακριβώσουν τι σημαίνουν. Στο σπίτι του βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών, ένα μεγάλο οπλοστάσιο αλλά και εγχειρίδια με τακτικές μαχών. Αμερικανικά δημοσιεύματα εξακολουθούν να εστιάζουν στο ιδεολογικό υπόβαθρο του Τζόνσον, όπως προκύπτουν και από το λογαριασμό του στο facebook.
Ανάμεσα στις ομάδες που «παρακολουθούσε» περιλαμβάνονται γκρουπ για τη «μαύρη υπεροχή» όπως είναι το Νέο Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων, το οποίο ιδρύθηκε στο Ντάλας το 1989 και το οποίο οι πρωτότυποι Μαύροι Πάνθηρες απορρίπτουν ως ρατσιστικό και αντισημιτικό και η Ενωση Αμυνας Αφροαμερικανών.
Την ίδια ώρα, ένα νέο κύμα διαδηλώσεων, όπως εκείνες που συγκλόνισαν πριν από δύο χρόνια το Φέργκιουσον του Μιζούρι, άρχισε να επεκτείνεται τα τελευταία 24ωρα σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Με πλακάτ και μπλουζάκια που γράφουν συνθήματα, χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, σε ένα «Σαββατοκύριακο οργής», όπως το βάφτισαν για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών.
Νατάσα Παυλοπούλου
[email protected]
Από την έντυπη του Ελεύθερου Τύπου