Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ολαφ Σολτς νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Σολτς: Τέλος Ιουνίου οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Ο Ολαφ Σολτς, ο 60χρονος δήμαρχος του Αμβούργου, από το 2011 έως σήμερα θα είναι ο νέος τσάρος στη γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το πόστο του υπουργού Οικονομικών.

Ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρείται συντηρητικός, εγκρατής και με αυτοπεποίθηση. Οπως σχολιάζει το Reuters, το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του κ. Σολτς στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Σολτς είναι 60 ετών. Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1958 και είναι δήμαρχος του Αμβούργου από τον Μάρτιο του 2011.

Είναι παντρεμένος από το 1998 με την (επίσης πολιτικό και μέλος του SPD) Μπρίτα Ερνστ, 57 ετών. Δεν έχουν παιδιά.

Ο Σολτς είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντάς την αδύναμη ηγέτιδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών της για τον σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα. «Οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν επιτρέπεται να αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Εάν ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο για την δημοκρατίας μας», είχε πει ο Σολτς, εκ των σημαντικοτέρων υποστηρικτών του μεγάλου συνασπισμού σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern.

«Η Γερμανία έχει 80 εκατ. κατοίκους, έχουμε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες και είναι η σημαντικότερη χώρα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε επομένως μια σταθερή κυβέρνηση» έλεγε ο Σολτς προτρέποντας μάλιστα στα στελέχη του SPD να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]