Ο Κύπριος πρόεδρος που είπε να «ας ονομαστουν τα Σκόπια και Βόρεια Ελλάδα» προέβη σε διευκρινιστική δήλωση στο ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να αναιρέσει αυτά που είπε στο Ράδιο Πρώτο χθες.
Σημείωσε, με τη δήλωση στο ΑΠΕ, πως το θέμα για την ονομασία το χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση πάρει: «Εξέφρασα μια εκτίμηση που αποσκοπούσε να αναδείξει τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την επίλυση του εν λόγω θέματος. Θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας».
Η εκπρόσωπος τύπου του υποψήφιου προέδρου Σταύρου Μαλά Ανέφερε πως η δήλωση Αναστασιάδη ήταν ατυχής: «Όλοι μαςαρακολουθούμε με ζωηρό και δικαιολογημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν στο λεγόμενο Μακεδονικό. Εκείνο όμως που κανένας δεν καταλαβαίνει είναι πως είναι δυνατόν έστω και απερχόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει και μάλιστα με ατυχή τρόπο σε ένα ζήτημα ο χειρισμός του οποίου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική κυβέρνηση. Πολύ δε περισσότερο που οι χειρισμοί της Ελληνικής Κυβέρνησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια ιδιαιτέρως λεπτή φάση».
Ο υποψήφιος πρόεδρος, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Αναστασιάδη επιεικώς απαράδεκτες και εθνικά επικίνδυνες.
Ο κ. Αναστασιάδης, σημείωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ακυρώνει ουσιαστικά τη διαχρονική θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια και δυναμιτίζει προκλητικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγματευτική μάχη για το συγκεκριμένο θέμα.
Πανικός στη Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε Xριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο - Αναφορές για νεκρούς
Η επίμαχη δήλωση
Αίσθηση έχουν προκαλέσει δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη αναφορικά με το Σκοπιανό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου σε συνέντευξη του στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο.
Ο πρόεδρος της Κύπρου συνέχισε το συλλογισμό του λέγοντας: «Είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός. Διερωτώμαι, γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος.
Γιατί η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγα Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος.
Σε συνομιλία, που είχα με Σκοπιανούς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μου έλεγαν ότι σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία.
Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα δεν έχει καμία σημασία. Δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα».