Σύμφωνα με παλιούς στρατιωτικούς ιταλικούς χάρτες, περίπου 6.800 Ελληνες έχουν ταφεί από την περιοχή Ντραγκόντι -σημείο έναρξης των εκσκαφών- μέχρι και την Κορυτσά, από τους συνολικά 8.000 στρατιώτες που έπεσαν νεκροί στον ελληνοαλβανικό πόλεμο. Τα τεχνικά συνεργεία που έχουν οριστεί, με Ελληνες και Αλβανούς εμπειρογνώμονες, έχουν για βοήθεια εκτός από τους ιταλικούς χάρτες και τις υποδείξεις και μαρτυρίες των κατοίκων.
Η ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2009, που παρέμενε παγωμένη, πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Κοτζιά και Ντίτμιρ Μπουσάτι, στην Κρήτη, και χαιρετίστηκε ως ένα βήμα στην επιχείρηση βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις δύο κυβερνήσεις. Προβλέπονται ο εντοπισμός, η ταυτοποίηση και η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών και ο ενταφιασμός τους στη συνέχεια στα δύο συμφωνημένα νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και την Κλεισούρα. Αν και το 2009 ήταν η χρονιά-ορόσημο, ωστόσο οι πρώτες ενέργειες είχαν ξεκινήσει δεκαετίες πίσω και για την ακρίβεια το 1985, όταν η κυβέρνηση Χότζα έδωσε για πρώτη φορά εντολή καταγραφής των Ελλήνων νεκρών στρατιωτών στα εδάφη της.
Μπαράζ επαφών
Για «ουσιαστική πρόοδο» προς την κατεύθυνση της επίλυσης των χρονιζόντων ελληνοαλβανικών προβλημάτων κάνουν λόγο το ελληνικό και αλβανικό υπουργεία Εξωτερικών, μετά τη σχεδόν τριήμερη συνάντηση που είχαν ο Ελληνας και ο Αλβανός υπουργοί Εξωτερικών, κ.κ. Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι αντίστοιχα, στην Κορυτσά. Ηταν η δεύτερη συνάντηση, μετά την επίσης τριήμερη επαφή που είχαν προ μηνών στην Κρήτη.
Στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας αναφέρεται ότι στις συνομιλίες που είχαν από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου, οι υπουργοί «εστίασαν σε διμερή θέματα. Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη τον περασμένο Νοέμβριο, οι δύο αντιπροσωπίες σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε γνωστά ζητήματα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες. Οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα τους επόμενους μήνες».
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Στην ατζέντα
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στη γείτονα, το καθεστώς του εμπολέμου, θέματα θαλασσίων συνόρων, τα κοιμητήρια για τους Ελληνες πεσόντες στρατιωτικούς κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο κ.ά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]