Η κυβέρνηση της Κολομβίας θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες που θα συμμετάσχουν σε έργα υποδομών ή κοινωφελή έργα σε περιοχές που έμειναν υπανάπτυκτες ή επλήγησαν από τον εμφύλιο πόλεμο των τελευταίων 50 και πλέον ετών, δήλωσε ο Ραφαέλ Πάρδο, βετεράνος πολιτικός που διορίστηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος υπουργός αρμόδιος για ζητήματα που σχετίζονται με τον τερματισμό του πολέμου.
Η Μπογοτά και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα στην Αβάνα της Κούβας μια ιστορική συμφωνία για την αμοιβαία, οριστική κατάπαυση του πυρός, εξέλιξη που άνοιξε τον δρόμο για να υπογραφεί η τελική συμφωνία ειρήνης, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Ιούλιο.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Πάρδο είπε ότι το σχέδιο που προβλέπει τα φορολογικά κίνητρα θα τεθεί σε εφαρμογή αφού υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία.
Η κίνηση έχει στόχο να προσελκύσει εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να αναλάβουν έργα οδοποιίας, την κατασκευή συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, την ανέγερση σχολείων, κέντρων υγείας κ.ά., διευκρίνισε.
«Οι εταιρείες θα μπορούν να επιλέγουν την εκτέλεση αυτών των έργων και το κόστος των έργων θα αφαιρείται από τις φορολογικές τους οφειλές», ανέφερε. «Για το κράτος, είναι μια ουδέτερη διαδικασία. Σημαίνει ότι θα γίνονται έργα, πιθανόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, ενώ για τις εταιρείες θα υπάρχει όφελος, με την έννοια πως θέλουν να έχουν παρουσία σε συγκεκριμένες περιοχές», πρόσθεσε.
Ο Πάρδο εκτίμησε πως το μέτρο αυτό θα τονώσει επίσης τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο πρόεδρος Σάντος έχει εκφράσει την ελπίδα ότι ο τερματισμός της πιο μακρόχρονης ένοπλης σύρραξης στη Λατινική Αμερική θα αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Κολομβίας ακόμη και κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, εκτίμηση πάντως που οικονομικοί αναλυτές θεωρούν μάλλον αισιόδοξη.