Σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα Mirror επιχειρεί την αποδόμηση του Μπόρις Τζόνσον, απαρριθμώντας έξι λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να τρομοκρατείται στην προοπτική να είναι αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας. Υπενθυμίζουμε πως ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου εμφανίζεται ως φαβορί για να γίνει ο επόμενος ηγέτης των Τόρις, κάτι που θα του έδινε τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ.
1) Εχει στηρίξει την κατάργηση του δωρεάν εθνικού συστήματος υγείας
Το 2003 είχε πει: «Αν οι υπηρεσίες του εθνικού συστήματος υγείας παραμείνουν δωρεάν με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσει να υπάρχει κατάχρησή του, όπως σε κάθε δωρεάν υπηρεσία. Αν οι άνθρωποι πρέπει να πληρώνουν για αυτές, θα τις εκτιμήσουν περισσότερο».
2) Εχει ψηφίσει για κάποιες από τις πιο σκληρές περικοπές των Τόρις
Τον Μάρτιο ψήφισε υπέρ των ανάλγητων περικοπών στο επίδομα αναπηρίας. Η κίνηση αυτή κόβει 30 λίρες την εβδομάδα από αρρώστους και άτομα με ειδικές ανάγκες και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο όπως και από τη Βουλή των Λόρδων.
3) Η πρωθυπουργία του κάνει πιο πιθανή την αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο
Ενα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι μία πολύ ρεαλιστική προοπτική μετά από την ψήφο υπέρ του Brexit. Η Σκωτία ψήφισε συντριπτικά υπέρ της παραμονής και η πρώτη υπουργός της, Νίκολα Στάρτζον, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να συρθούν εκτός της ΕΕ οι Σκοτσέζοι, ενάντια στη θέλησή τους.
Ομως, ο Τζόνσον θεωρείται τόσο «τοξικός» στη Σκωτία, που η ηγέτης των εκεί Συντηρητικών, Ρουθ Ντέιβιντσον, ανοιχτά σκέφτεται το ενδεχόμενο της διάσπασης με τους Τόρις αν ο Τζόνσον εγκατασταθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ.
4) Η προϋπηρεσία του στη δημαρχεία του Λονδίνου
Η θητεία του στο δημαρχείου του Λονδίνου θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως μη θεαματική. Δεν έκανε μεγάλα λάθη, αλλά δεν έλυσε ούτε τα χρόνια προβλήματα της πόλης, όπως η στεγαστική κρίση. Ομως, υπάρχουν και «μαύρες κηλίδες» στην πορεία του, που δείχνουν ποιες είναι οι προτεραιότητά τους. Μία από αυτές είναι ότι ο αριθμός των αστέγων στην πρωτεύουσα διπλασιάστηκε από το 2010 έως το 2015.
5) Εχει πει πολύ άσχημα πράγματα δημοσίως
Εχει κάνει κάποιες δηλώσεις που άφησαν ανοιχτά στόματα στο παρελθόν και οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν οποιονδήποτε άλλο πολιτικό να γίνει πρωθυπουργός.
Σε άρθρο του στην Daily Telegraph το 2002 είχε γράψει ότι η βασίλισσα αγαπά την Κοινοπολιτεία «εν μέρει επειδή την τροφοδοτεί τακτικά με πλήθη από αραπάκια που επευφημούν και κουνούν σημαίες». Αργότερα απολογήθηκε για τη χρήση του προσβλητικού χαρακτηρισμού.
Επίσης, το 2004 μιλώντας για την τραγωδία του Χίλσμποροου, στην οποία 96 φίλαθλοι της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους στο γήπεδο, ανέφερε «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αποτυχία της Λίβερπουλ να αναγνωρίσει, έως σήμερα, τον ρόλο που έπαιξαν στην καταστροφή οι μεθυσμένοι φίλαθλοι στο πίσω μέρος του πλήθους, που προσπάθησαν χωρίς λογική να μπουν στον αγωνιστικό χώρο».
6) Η συμπεριφορά του στο δημοψήφισμα
Συμμάχησε με τον Νάιτζελ Φάρατζ και την αντιμεταναστευτική πολιτική του κατά το δημοψήφισμα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, έδειξε πόσο διχαστικός μπορεί να είναι. Εκανε την απίστευτη σύγκριση ανάμεσα στην ΕΕ και τον Χίτλερ και όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Μ. Βρετανία να παραμείνει στην Ενωση, υπαινίχθηκε ότι ο «εν μέρει Κενυάτης» Ομπάμα μπορεί να έχει μία «αρχέγονη αντιπάθεια» για τη Μ. Βρετανία.
Αντί επιλόγου
Ο Μπόρις έχει διαμορφώσει προσεκτικά την εικόνα του πρόσχαρου αποστάτη όλα αυτά τα χρόνια. Ομως συχνά αυτή η μάσκα γλιστράει και αποκαλύπτει κάτι βαθιά δυσάρεστο από κάτω. Αν πιστεύατε ότι η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον ήταν κτηνώδης και απρόσιτη, τότε φαίνεται ότι έχουμε πολλά περισσότερα να φοβόμαστε αν δούμε τον Τζόνσον να παίρνει τη θέση του.