Για «πυκνά, μαύρα σύννεφα στην αμερικανική προεδρία» κάνει λόγο ο Εντ Ρότζερς, βετεράνος λομπίστας, με μακρά θητεία στον Λευκό Οίκο. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν επεισοδιακή για τον Ντόναλντ Τραμπ και για τις ΗΠΑ. Αφενός καταγράφηκαν πολύ σοβαρές εξελίξεις στην υπόθεση που διερευνούν οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές για την πιθανή ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές, με την απαγγελία κατηγοριών εναντίον πρώην συμβούλων του Τραμπ (ανάμεσά τους και ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Παπαδόπουλος). Αφετέρου, σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση στο Μανχάταν από τζιχαντιστή, που επιταχύνει τις αλλαγές στην αμερικανική μεταναστευτική πολιτική. Η υπόθεση, που έχει ονομαστεί από τα αμερικανικά μέσα Russia-gate, ξετυλίγει τις άγνωστες πτυχές της, επηρεάζοντας όχι μόνο τις αμερικανορωσικές σχέσεις αλλά και γενικότερα, τη σχέση της Μόσχας με τη Δύση, καθώς αποκαλύπτει πως άνθρωποι που είχαν σχέσεις με το Κρεμλίνο παρενέβησαν μέσω κυβερνοεπιθέσεων ή προσπάθησαν να παρέμβουν στα εσωτερικά ξένης χώρας.
Το συμπέρασμα που προκύπτει -απ’ όσα έγιναν γνωστά από την έρευνα του ανεξάρτητου εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για το Russia-gate- είναι ότι υπήρξαν σύμβουλοι του Τραμπ που μάλλον τα… έκαναν μαντάρα στην προσπάθειά τους να ευνοήσουν το «αφεντικό» κατά την προεκλογική εκστρατεία σε βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Ο πρόεδρος Τραμπ σήμερα υποστηρίζει πως «ελάχιστοι θυμούνται έναν εθελοντή, ονόματι Τζορτζ» (εννοεί τον Παπαδόπουλο). Κι όμως, προεκλογικά, όχι μόνο τον είχε προσέξει, αλλά τον είχε χαρακτηρίσει και «εκπληκτικό τύπο!». Ο Παπαδόπουλος, που είχε τεθεί στο στόχαστρο των αρχών και είχε συλληφθεί -τουλάχιστον- πριν από δύο μήνες, συνεργάστηκε με τις αρχές και έδωσε στοιχεία που «καίνε».
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί τίποτε που να αγγίζει τον ίδιο τον πρόεδρο.
Ομως, η στάση και η δράση των στενών συμβούλων του στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας τον βαρύνει. Αν η ανεξάρτητη έρευνα αποκαλύψει στη συνέχεια κάποιο άλλο μυστικό, που θα αφορά στο περιβάλλον του προέδρου ή στον ίδιο, τότε θα επιβεβαιωθούν τα ΜΜΕ που μιλούν για το σύγχρονο Watergate (τότε, θα μιλούν για Trump-gate). Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να εμφανίζεται άνετος και χαλαρός, κάνοντας σχόλια στο twitter, αλλά απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ, επικεφαλής του FBI, μόλις εκείνος ξεκίνησε την έρευνα για τη ρωσική επιρροή στο προεδρικό περιβάλλον. Αυτό βέβαια, είχε ως συνέπεια το διορισμό του Ρόμπερτ Μιούλερ για να ερευνήσει τις πιθανές συνδέσεις Τραμπ-Ρωσίας και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις, κατηγορητήρια και παραιτήσεις.
Ο Τραμπ απορρίπτει και λοιδορεί τις αποκαλύψεις, αλλά δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό πολλών Αμερικανών ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο». Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δημοσκόπηση της «Washington Post» και του ABC News, που αναφέρει ότι το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο Τραμπ παρανόμησε προκειμένου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ενώ το 58% θεωρεί σωστή την έρευνα.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Βαρύ κατηγορητήριο για τρεις, έρχονται και άλλα στοιχεία στο φως τις επόμενες μέρες
Ο διορισμένος από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ (φωτό), διερευνά το ενδεχόμενο ποινικών αδικημάτων γύρω από πιθανή συνωμοσία κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με Ρώσους επιχειρηματίες. Ο Μιούλερ ακολούθησε μια απλή και αποτελεσματική τακτική, προκειμένου να «διασφαλίσει» την «ιδιότητα» του κατηγορουμένου -έστω και με «παράπλευρες» κατηγορίες- στα πρόσωπα που θεωρεί ως ύποπτα για την υπόθεση που διερευνά. Εκμεταλλευόμενος προφανώς και τα στοιχεία που έχει καταθέσει στο FBI ο Τζορτζ Παπαδόπουλος -παιδί μεταναστών στο Σικάγο που μπήκε στην προεκλογική ομάδα του Τραμπ, έχοντας την πεποίθηση ότι μπορούσε να βοηθήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να αυξήσει τα ποσοστά του με τη βοήθεια Ρώσων- βρέθηκαν στο στόχαστρό του όχι μόνο ο ίδιος ο νεαρός ομογενής, αλλά και δυο πρώην μέλη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ που είχαν σχέσεις με Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς κι έκαναν μπίζνες μαζί τους.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρικ Γκέιτς έλαβαν ένα 30σέλιδο κατηγορητήριο σε βάρος τους, στο οποίο αναφέρονται βαριά αδικήματα για ξέπλυμα χρήματος, ίδρυση οffshore εταιριών με σκοπό τη φοροδιαφυγή, συνωμοσία κ.λπ. Αφού οι δύο πρώην σύμβουλοι «δέθηκαν» με βαρύ κατηγορητήριο, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε πάνω στον Τζορτζ Παπαδόπουλο, που κατηγορείται για παρεμπόδιση της έρευνας. Ο Παπαδόπουλος κατέθεσε δύο φορές στο FBI. Η δεύτερη κατάθεσή του αναίρεσε την πρώτη με την οποία είχε αρνηθεί πως ήρθε προεκλογικά σε επαφή με πρόσωπα τα οποία θα του έδιναν πληροφορίες εναντίον της Χίλαρι Κλίντον.
Η έρευνα συνεχίζεται και ο ανεξάρτητος εισαγγελέας ίσως παρουσιάσει τις επόμενες μέρες κι άλλα στοιχεία για εμπλεκόμενα πρόσωπα. Αλλωστε, όπως τονίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μιούλερ αυτή τη στιγμή είναι «ο ισχυρός άνδρας της Ουάσιγκτον»! Η παλαιά συντηρητική πολιτική ελίτ, που αναγκάστηκε να αποδεχθεί την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, δυσκολεύεται να χωνέψει πως προεκλογικά γινόταν «πάρτι» πρακτόρων και μυστικοσυμβουλίων με Ρώσους ή φιλορώσους, ενώ ο επικεφαλής του επιτελείου του εργαζόταν ως υπεύθυνος του «προφίλ» του Βίκτορ Γιανουκόβιτς (πρώην προέδρου της Ουκρανίας, που βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία).
ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΕ ΜΟΣΧΑ
Οι ρωσικές παρεμβάσεις στην αμερικανική πολιτική αναζωπυρώνουν τον Ψυχρό Πόλεμο
Οι επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Youtube) κατέθεσαν στο Κογκρέσο στοιχεία για ρωσικές παρεμβάσεις στην αμερικανική πολιτική, μέσω δεκάδων χιλιάδων αναρτήσεων που έγιναν προεκλογικά με σκοπό την άσκηση επιρροής στους ψηφοφόρους. Βάσει των στοιχείων αυτών, η Υπηρεσία Διαδικτυακών Ερευνών, που φέρεται να συνδέεται με το Κρεμλίνο, έκανε 80.000 κατευθυνόμενες αναρτήσεις, τις οποίες είδαν περίπου 29 εκατομμύρια χρήστες από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Αύγουστο, ενώ μέσω της διάχυσης, τα μηνύματα είδαν 126 εκατομμύρια χρήστες.
«Μας κατηγορούν χωρίς στοιχεία» απαντά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όμως είναι πλέον γνωστό στις ΗΠΑ πως Ρώσοι πράκτορες χρησιμοποίησαν το Facebook και το Twitter για να διαδώσουν μηνύματα κατά της Κλίντον. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία για το χάκινγκ των e-mails του κόμματος των Δημοκρατικών την προεκλογική περίοδο. Ενδεχομένως, αυτή η διείσδυση ξένων χάκερς στο Δημοκρατικό Κόμμα να επηρέασε πραγματικά την πορεία των εκλογών.
Η υπόθεση του Russia-gate στις ΗΠΑ έχει ενισχύσει τα αντιρωσικά αισθήματα των Αμερικανών, τίναξε στον αέρα τις όποιες προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για διάλογο με τη Μόσχα, ενώ πιθανότατα ενισχύει το σκεπτικισμό άλλων δυτικών χωρών έναντι του Κρεμλίνου. Αν πραγματικά οι ρωσικές υπηρεσίες προσπάθησαν με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη υπέρ ενός «φιλικού προς το Κρεμλίνο προσώπου», αυτή η επιχείρηση δεν απέδωσε μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Financial Times».
Παρά τη φιλική συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο G-20 και την πιθανότατα νέας συνάντησής τους την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο του APEC (Οικονομική Συνεργασία Χωρών Ασίας-Ειρηνικού), το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει πειστεί να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Αντιθέτως, οι αντιδράσεις στo Russia-gate έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση των κυρώσεων σε βάρος ρωσικών βιομηχανιών. Το κλίμα είναι ψυχρό στις αμερικανορωσικές σχέσεις, σχεδόν όσο και επί εποχής Ομπάμα. Ισως να προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις εντάσεις οι δύο πρόεδροι, αν συναντηθούν στη σύνοδο των χωρών Ασίας-Ειρηνικού.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής