Ας φανταστεί κανείς πως στα… σωφρονιστικά αυτά ιδρύματα βρίσκονται οι χειρότεροι κακοποιοί και οι πιο αδίστακτοι εγκληματίες της εκάστοτε χώρας. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν κάνει «τρόπο ζωής» τον θάνατο και που δεν έχουν κανένα πρόβλημα είτε να προσπαθήσουν να αποδράσουν (με οποιοδήποτε κόστος) , είτε να σκοτώσουν, καθώς ξέρουν πως δεν πρόκειται να περάσουν ποτέ την πύλη της εξόδου των φυλακών που οδηγεί την ελευθερία.
Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης
Στο νέο τεύχος του EThe Magazine θα δούμε τις 10 από τις πιο σκληρές φυλακές του κόσμου όπως τις αναφέρει το Alltime10s. Εκεί δεν μιλάμε καν για συνθήκες κράτησης καθώς ο συγκεκριμένος όρος είναι άγνωστος και η αναμόρφωση του κρατουμένου μένει μόνο στα χαρτιά και πουθενά αλλού. Η καθημερινή ζωή του φυλακισμένου θα μπορούσε να περιγραφεί ως κόλαση επί γης και η επιβίωση του είναι μάχη που δίνει ο καθένας μόνος του καθημερινά.
10. Bang Kwang, Ταϊλάνδη
Η φυλακή Bang Kwang είναι μια από τις πιο επικίνδυνες , όπου οι φυλακισμένοι εκτίουν ποινές τουλάχιστον 25 ετών. Την ίδια στιγμή, όσοι είναι καταδικασμένοι με θανατική ποινή έχουν, μόλις, δυο ώρες στη διάθεσή τους από τον εγκλεισμό τους. Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες και ενώ η ιατρική φροντίδα είναι ανύπαρκτη. Στη συγκεκριμένη φυλακή έχουν ξεσπάσει κρούσματα θανατηφόρων ασθενειών, όπως λέπρα.
9. Rikers Island, Νεα Υόρκη
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Η φυλακή συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες του κόσμου, καθώς σε αυτοί βρίσκονται μερικοί από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες των ΗΠΑ, όσο και για την πολιτική κακοποίησης που έχει ανοιχτά υιοθετήσει. Το 2013 αναφορά που κυκλοφόρησε γνωστοποίησε πως μόνο για εκείνη τη χρονιά περισσότεροι από 129 τροφίμους είχαν πέσει θύματα άγριου ξυλοδαρμού από τους φύλακες, με αποτέλεσμα να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία. Την ίδια χρονιά ο φύλακας Brian Coll κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία ενός κρατουμένου, με τους συνεργάτες του, που συνεχίζουν να εργάζονται στη φυλακή να συγκαλύπτουν τη δολοφονία.
Ο αριθμός των τροφίμων ξεπερνά τους 10.000 εκ των οποίων το 40% αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
8. Γκουαντανάμο, Κούβα
Το γνωστό σε όλους μας Γκουαντανάμο (που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη της Κούβας) ιδρύθηκε από τις ΗΠΑ για την κράτηση εξαιρετικά επικίνδυνων εγκληματιών, πολλοί εκ των οποίων είναι ύποπτοι για τρομοκρατία. Ωστόσο, τα περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής βίας από τους κρατούμενους και τους φύλακες, οδήγησαν την κυβέρνηση Ομπάμα να προαναγγείλει ότι θα το κλείσει. Οι μέθοδοι βασανισμού από τους φύλακες έχουν χαρακτηριστεί ως οι χειρότεροι.
7. ΙΚ-14, Ρωσία
Οι γυναικείες φυλακές ΙΚ-14 στη Ρωσία έγιναν γνωστές μετά τις καταγγελίες της τραγουδίστριας των Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova, που συνελήφθη και κρατήθηκε εκεί για προσβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ίδια αποκάλυψε πως οι τρόφιμοι των φυλακών εργάζονταν 17 ώρες τη μέρα, ενώ κοιμόντουσαν μόλις 3. Οι φύλακες ενθάρρυναν τις κρατούμενες να τιμωρούν τις συγκρατούμενες τους όταν το έκριναν απαραίτητο.
6. ADX- Florence Supermax Facility, ΗΠΑ
Η φυλακή του Κολοράντο είναι πια, εκείνη όπου κρατούνται οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες των ΗΠΑ. Έχει περιγραφεί ως η χειρότερη φυλακή του κόσμου, εξαιτίας των βίαιων περιστατικών, που συνοδεύουν την καθημερινότητα των τροφίμων. Πολλοί από αυτούς κρατούνται σε άθλιες συνθήκες και απομονωμένοι σε κελιά χωρίς φωτισμό, ακόμη και όταν βγαίνουν από τα κελιά τους είναι αναγκασμένοι να φορούν χειροπέδες και αλυσίδες στα πόδια.
5. La Sabaneta, Βενεζουέλα
Οι φυλακές La Sabaneta της Βενεζουέλας, συγκαταλέγονται με τη λίστα με τις πιο επικίνδυνες φυλακές εξαιτίας των βίαιων περιστατικών, που λαμβάνουν χώρα εντός των τειχών τους. Εκεί τον πρώτο λόγο έχουν οι φυλακισμένοι που διαθέτουν όπλα, μιας και όλοι έχουν πρόσβαση μέχρι και σε επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες. Οι φύλακες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και οι κρατούμενοι έχουν τον έλεγχο της φυλακής και του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών εντός και εκτός του ιδρύματος.
4. Diyarbakir, Τουρκία
Το 1980 έγινε γνωστή για πρώτη φορά η κόλαση που βίωναν μέσα από τα κάγκελα οι κρατούμενοι. Ήταν τότε που δημοσιεύθηκαν εκθέσεις με αμέτρητα περιστατικά βίας σε βάρος των κρατουμένων, όπως βασανισμοί και εκτελέσεις, παρόλο που ο νόμος τις απαγορεύει.
Μάλιστα συχνά αναφέρεται πως οι κρατούμενοι κουρδικής καταγωγής έχουν… ειδική μεταχείριση από τους φύλακες, οι οποίοι σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν έξτρα δόσεις βίας. Το 1996 οι φύλακες ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 10 κρατούμενους και έστειλαν στο νοσοκομείο άλλους 46.
3. Gitarama, Ρουάντα
Στη Ρουάντα τα περιστατικά βίας συγκλονίζουν εντός και εκτός των φυλακών, μιας και η εγκληματικότητα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η συγκεκριμένη φυλακή άνοιξε αμέσως μετά τη γενοκτονία και οι κρατούμενοι ξεπερνούσαν τους 7.000, αντί των 400 που υποτίθεται ότι θα “φιλοξενούσε”. Λόγω του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων πολλοί από αυτούς όχι μόνο δεν είχαν κρεβάτι, αλλά ούτε χώρο να σταθούν. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ασφυξία.
2. Camp 22, Βόρεια Κορέα
Το Camp 22 είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βόρειας Κορέας, ενώ εκτιμάται πως εντός των τειχών του κρύβονται τα πιο τρομακτικά μυστικά του κράτους. Περισσότεροι από 50.000 φυλακισμένοι κρατούνται στο στρατόπεδο, κυρίως λόγω των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Τα βασανιστήρια εντός των φυλακών και οι ανακρίσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
1. Evin, Ιράν
Το Ιράν διαθέτει την πιο επικίνδυνη φυλακή του κόσμου, μιας και είναι αυτή όπου κρατούνται οι περισσότεροι πολιτικοί κρατούμενοι στον κόσμο. Τα κελιά της φυλακής είναι πάντα γεμάτα και οι μέθοδοι βασανισμού είναι φρικιαστικοί. Το 2009 αποκαλύφθηκε πως οι φύλακες χρησιμοποιούσαν συστηματικά ως μέθοδο βασανισμού τον βιασμό ανδρών και γυναικών.
Το 2003 Ιρανο-Καναδή φωτογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων στη φυλακή, καθώς είχε συλληφθεί επειδή είχε τραβήξει φωτογραφίες έξω από την πύλη της. Η κυβέρνηση δήλωσε πως πέθανε από εγκεφαλικό, αλλά η αυτοψία έδειξε βασανισμό, βιασμό και τραύματα σε όλο το σώμα.
Με πληροφορίες από WIkipedia