Σαν να μην έφτανε η ακατανόητη κλιμάκωση της πυρηνικής έντασης με το δικτάτορα της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν -την οποία πασχίζουν να αποκλιμακώσουν Κίνα, Γαλλία και Βρετανία- ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε μέσα σε ένα 24ωρο να διχάσει την Αμερική εξομοιώνοντας τη δολοφονική δράση νεοναζιστικών και ρατσιστικών ομάδων στη Σαρλότσβιλ της Βιρτζίνια με φιλειρηνικούς διαδηλωτές που έπεσαν θύματά της, ηρωοποιώντας ταυτόχρονα τον… Νικολάς Μαδούρο και καταστρέφοντας τα διπλωματικά κέρδη των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Η στρατιωτική επέμβαση με την οποία απείλησε τη Βενεζουέλα ο Τραμπ συσπείρωσε εναντίον του ακόμη και κυβερνήσεις λατινοαμερικανικών χωρών που είχαν απομονώσει τον Μαδούρο, καθώς η φρασεολογία του Ρεπουμπλικανού προέδρου παρέπεμπε σε εποχές που οι ΗΠΑ φύτευαν μπανανίες και στρατιωτικές δικτατορίες στη νότια «αυλή» τους.
Μέσα στην αναμπουμπούλα ξαναχτύπησε ο «λύκος» Αντονι Σκαραμούτσι, υποστηρίζοντας στην εκπομπή του ομογενούς μας Τζορτζ Στεφανόπουλος, στο ABC, ότι «υπάρχουν συνωμοτικά στοιχεία στην Ουάσιγκτον, ακόμη και μέσα στον Λευκό Οίκο, που επιδιώκουν να ρίξουν τον Τραμπ, επειδή δεν εκπροσωπεί το πολιτικό κατεστημένο». Φωτογράφισε ανάμεσά τους τον τέως προσωπάρχη του Λ. Οίκου Ρέινς Πρίμπους και τον ακροδεξιό blogger, σύμβουλο στρατηγικής Στιβ Μπάνον. Υπενθυμίζεται ότι ο Σκαραμούτσι απομακρύνθηκε μόλις δέκα μέρες μετά το διορισμό του ως υπεύθυνος επικοινωνίας του Λ. Οίκου, για τις απίστευτες βωμολοχίες του και τις επιθέσεις που διέρρευσαν κατά του Πρίμπους.
Ο Σκαραμούτσι επέκρινε τον Τραμπ και για την αντίδρασή του στα γεγονότα του Σαρλότσβιλ, υποστηρίζοντας ότι «έπρεπε να καταδικάσει πιο σκληρά τους ακροδεξιούς και τους ρατσιστές».
Εβαλε στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα στη Βιρτζίνια
Δημοκρατικοί, κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί και η Ιβάνκα καταδίκασαν την εθνικιστική βία, ενώ ο πλανητάρχης κράτησε αποστάσεις
«Κύριε πρόεδρε, το κακό πρέπει να το λέμε με το όνομά του. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν λευκοί εθνικιστές, λευκοί ρατσιστές, κι έτσι πρέπει να τους αποκαλούμε», είπε αυστηρά στον Ντόναλντ Τραμπ όχι κάποιος Δημοκρατικός, αλλά ένα από τα κορυφαία στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κολοράντο, Κόρι Γκάρντνερ.
Αφορμή για το πλήθος αντιδράσεων (μεταξύ άλλων από τον Μπαράκ Ομπάμα, που επικαλέστηκε ρήσεις του Νέλσον Μαντέλα, και τους κορυφαίους Ρεπουμπλικανούς Τεντ Κρουζ και Πολ Ράιαν, που καταδίκασαν την ακροδεξιά βία ως «εσωτερική τρομοκρατία») ήταν η λογική ίσων αποστάσεων που υιοθέτησε ο Τραμπ για τη Σαρλότσβιλ. Η «ασπίδα» που πρόσφερε στους ακροδεξιούς πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων στη Βιρτζίνια και άλλες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να γεννηθούν φόβοι για περισσότερες αιματηρές ταραχές. «Καταδικάζουμε σθεναρά την επίδειξη μίσους και βίας από πολλές πλευρές. Αυτά δεν ξεκίνησαν επί των ημερών μου, συνέβαιναν επί Ομπάμα και παλαιότερα», ήταν η επίμαχη δήλωση του προέδρου, την οποία διόρθωσε λίγο αργότερα ο Λ. Οίκος: «Ο πρόεδρος προφανώς συμπεριλάμβανε στην καταδίκη του τους λευκούς ρατσιστές, την Κου Κλουξ Κλαν, τους νεοναζί και όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες», τονίστηκε χωρίς να αποσειστούν οι «ευθύνες» των αντιρατσιστών. Ακόμη και η Ιβάνκα Τραμπ συμπεριφέρθηκε πιο γενναία από τον πατέρα της, γράφοντας στο twitter ότι «δεν υπάρχει θέση στην κοινωνία για ρατσιστές και νεοναζί».
«Η εκλογή του Τραμπ γαλβάνισε τη ριζοσπαστική Δεξιά, που τον βλέπει σαν πρωτοπόρο της Λευκής Αμερικής», σχολίασε από την πλευρά του το Νομικό Ιδρυμα Στήριξης Φτωχών του Νότου, με αφορμή την ημέρα ντροπής -όπως χαρακτήρισαν η «Washington Post» και η «USA Today» τα αιματηρά γεγονότα στο Σαρλότσβιλ της Βιρτζίνια- που οι ακροδεξιές ομάδες απείλησαν ότι «θα έχει και συνέχεια». Κατά κοινή ομολογία η συγκέντρωση της ομπρέλας Unite the Right (Ενώστε τη Δεξιά) ήταν η μεγαλύτερη σύναξη νεοναζί, ρατσιστών της Κου Κλουξ Κλαν (ανάμεσά τους ο αρχηγός της, Ντέιβιντ Ντιουκ) και οπαδών του κινήματος alt-rigt εδώ και πολλές δεκαετίες στην Αμερική. Πολλοί φορούσαν στρατιωτικές στολές, κράνη και όπλα(!), χαιρετούσαν ναζιστικά και προκαλούσαν αναπαράγοντας το σύνθημα του Τραμπ περί «Μεγάλης Αμερικής».
Η βασίλισσα Λετίθια όπως δεν την έχουμε ξαναδεί - Γιατί όλοι μιλάνε για τις νέες φωτογραφίες;
Η αντιπαράθεση ακροδεξιών-αντιρατσιστών βάφτηκε με αίμα, καθώς ο 20χρονος Τζέιμς Φιλντ από το Οχάιο όρμησε με το αυτοκίνητό του σε δημοκρατικούς διαδηλωτές, σκοτώνοντας την 32χρονη Χέδερ Χάιερ και τραυματίζοντας 19 (οι πέντε σοβαρά). Δύο αστυνομικοί γύρω στα 40 σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους -που έσπευδε στον τόπο των ταραχών- κατέπεσε σε κοντινή αγροτική περιοχή, ενώ τουλάχιστον 15 άτομα τραυματίστηκαν σε άλλες συγκρούσεις ακροδεξιών-αντιρατσιστών στην πόλη. Μεγάλες ευθύνες απέδωσε ο αμερικανικός Τύπος και στην αστυνομία.
Από τις αρχές του χρόνου η πανεπιστημιούπολη του Σαρλότσβιλ είναι θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιπάλους του Τραμπ – τον Ιανουάριο μετά την ορκωμοσία του κάηκαν αυτοκίνητα, καταστράφηκαν μαγαζιά κι έγιναν 200 συλλήψεις. Τον Μάιο κλιμακώθηκαν οι διαδηλώσεις ρατσιστών/νεοναζί κατά της απόφασης των τοπικών αρχών να ξηλώσουν τον αδριάντα του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, αρχηγού των Νοτίων στον Αμερικανικό Εμφύλιο του 1861-65 και υπέρμαχου της δουλείας. Σε ανάλογη πορεία ακροδεξιών τον Ιούλιο έγιναν 20 συλλήψεις.
Απείλησε με στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα
Πάγωσαν η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, που ξεκίνησε χθες περιοδεία σε Κολομβία, Αργεντινή, Χιλή και Παναμά (με πρωταρχικό στόχο να απομονώσει περισσότερο το Καράκας), από το ουρανοκατέβατο δώρο που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Νικολάς Μαδούρο, απειλώντας ότι μπορεί να εισβάλει αν χρειαστεί στη Βενεζουέλα, για να σώσει το λαό της από την πείνα και το θάνατο! «Εχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας στρατιωτικής αν είναι απαραίτητο», ήταν η δήλωση-σοκ του Τραμπ, που χαρακτηρίστηκε «πράξη τρέλας» από τον Βενεζολάνο υπουργό Αμυνας, Βλαδίμιρ Παδρίνο.
Οι στρατιωτικές επεμβάσεις των Αμερικανών στην Κούβα (Κόλπος Χοίρων 1961), στη Γρενάδα για την ανατροπή της αριστερής κυβέρνησης (1983) και στον Παναμά για τη σύλληψη του ναρκω-δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα (1989) ξύπνησαν άσχημες μνήμες στους Λατινοαμερικάνους, που άφησαν τον Μαδούρο κι έπιασαν τον Τραμπ. Πόσω μάλλον όταν ακόμη και τη δεκαετία του 2000 η CIA οργάνωσε αποτυχημένα πραξικοπήματα σε Βενεζουέλα-Βολιβία και συνέβαλε στην ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένων προέδρων στο Ελ Σαλβαδόρ και την Παραγουάη.
Βραζιλία, Κολομβία, Περού (την Παρασκευή απέλασε τον πρέσβη της Βενεζουέλας!), Χιλή, Μεξικό, Ισημερινός, Βολιβία και Νικαράγουα καταδίκασαν τις ΗΠΑ με χωριστές διπλωματικές ανακοινώσεις, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η κρίση της Βενεζουέλας δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικές ενέργειες από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. «Τέτοιες απειλές υπονομεύουν το στόχο αποκατάστασης της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα και παραβιάζουν το Καταστατικό του ΟΗΕ», τόνισε το ΥΠΕΞ του Περού, που κατά τα άλλα πρωτοστάτησε να αποβληθεί η Βενεζουέλα από τη Mercosur.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Καράκας, Χόρχε Αρεάσα, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στις λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις για την αλληλεγγύη τους, ενώ ο γιος του Μαδούρο (ονομάζεται επίσης Νικολάς) απείλησε ότι «αν μας επιτεθούν τα τουφέκια θα φτάσουν στη Ν. Υόρκη και θα καταλάβουμε τον Λευκό Οίκο». Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις δηλώσεις Τραμπ η αντικυβερνητική διαδήλωση του Σαββάτου στο Καράκας ήταν σαφώς μειωμένη σε όγκο και παλμό.
Εμπορικά αντίποινα στην Κίνα για τη Β. Κορέα
Στο κενό φαίνεται να πέφτουν οι εκκλήσεις που απηύθυναν το Σάββατο προς τους Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν (ειδικά στον πρώτο…) ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις Μπόρις Τζόνσον, η Ανγκελα Μέρκελ και ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, να χαμηλώσουν τους τόνους των πυρηνικών αντεγκλήσεων προτού να είναι αργά.
Ο Τραμπ όχι μόνο φαίνεται πως αγνόησε την τηλεφωνική έκκληση του Γάλλου ομολόγου του (οι υπόλοιποι του απευθύνθηκαν έμμεσα) αλλά διακόπτει σήμερα τις 17ήμερες διακοπές του στο Νιου Τζέρσεϊ για να ανακοινώσει αυτοπροσώπως ότι δίνει εντολή να εξεταστούν εμπορικά μέτρα κατά της Κίνας (π.χ. δασμοί ή πρόστιμα για μη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων) προκειμένου οι Κινέζοι να πιεστούν να επιβάλουν στη Β. Κορέα να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Στην ίδια συνέντευξη ο Τραμπ αναμένεται να διευκρινίσει τις επόμενες κινήσεις του απέναντι στη Β. Κορέα, εν όψει των στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ με Ν. Κορέα και Ιαπωνία, που αναμένεται να εξοργίσουν περισσότερο τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Δεν θα με εξέπληττε αν η Πιονγιάνγκ πραγματοποιήσει κι άλλη πυραυλική δοκιμή, σε συνέχεια των δύο του Ιουλίου», δήλωσε χθες στο Fox News ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στους δύο πυραύλους που το βορειοκορεατικό καθεστώς απείλησε να ρίξει 40 χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκουάμ, στα μέσα Αυγούστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου