«Απόψε 235 άνθρωποι απελευθερώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά από το χωριό Μίρζα Ολόνγκ, μετά τη μεσολάβηση δημογερόντων και αξιωματούχων» της επαρχίας Σαρ-ι-Πουλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Ζαμπιχουλάντ Αμάνι.
«Μεταφέρονται σώοι και αβλαβείς προς την πόλη Σαρ-ι-Πουλ (σ.σ. την πρωτεύουσα της επαρχίας), όμως παραμένει ένας άγνωστος αριθμός ομήρων στο χωριό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μπορεί να υπάρχουν «ακόμη τουλάχιστον εκατό άμαχοι» όμηροι στο χωριό αυτό, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι σιίτες. Πολλές δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο Αμάνι είχε προηγουμένως κάνει λόγο για «τουλάχιστον 150 οικογένειες» που τελούσαν σε κατάσταση ομηρείας από τους δράστες της επίθεσης στο χωριό. Οι αρχές ανέφεραν ότι την επίθεση διέπραξαν από κοινού μέλη των Ταλιμπάν και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος—οι Ταλιμπάν διέψευσαν την πληροφορία αυτή χθες.
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, σκοτώθηκαν στο χωριό, σύμφωνα με αξιωματούχους των αρχών της επαρχίας.
«235 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι. Έχουν υποστεί τέτοιο σοκ που δεν μπορούν να μιλήσουν καν», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μοχάμαντ Ζαχέρ Ουαχντάτ, ο κυβερνήτης της επαρχίας, μιλώντας στο αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo.
Αντίθετα, σημείωσε ο κυβερνήτης, «παρά τις προσπάθειες των γερόντων, οι σοροί των θυμάτων δεν κατέστη δυνατό να ανακτηθούν».
Το χωριό Μίρζα Ολόνγκ είναι εντελώς αποκομμένο από τον κόσμο, αφού οι δράστες της επίθεσης συγκέντρωσαν όλα τα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων, σύμφωνα με αξιωματούχους.
«Οι αρχές της πόλης Σαρ-ι-Πουλ μας ανέφεραν ότι οι τρομοκράτες κατέσχεσαν όλα τα τηλέφωνα» και δεν είναι εφικτή η επικοινωνία «με κανέναν» στο χωριό, επιβεβαίωσε ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ