«Όταν ο Σόιμπλε αναφέρονταν τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη, συνήθως επέπληττε, με εκφράσεις όπως, “η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο”, “πολλές χώρες ζουν πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες” και “δεν τηρούνται οι συμφωνίες”».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
«Ουδέποτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέλαβε την ηγεσία μιας χώρας κι ίσως για αυτό μετέτρεψε το Eurogroup σε όργανο άσκησης εξουσίας.(…) Σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης υιοθέτησε τακτική παράκαμψης των προβλημάτων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε σχέδιο. Στο παράδειγμα της Ελλάδας θέλησε να αποδείξει ότι η ευρωζώνη είναι κοινότητα αξιών όπου τηρούνται οι κανόνες. Σε διαφορετική περίπτωση οι χώρες-μέλη την εγκαταλείπουν. Επί μήνες συγκρούονταν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη επιδιώκοντας μια “προσωρινή αποχώρηση” της Ελλάδας από το ευρώ. Στο τέλος είχε με το μέρος του όχι μόνο την Άνγκελα Μέρκελ και τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών. Τότε όμως, στη κρίσιμη συνεδρίαση, η Άνγκελα Μέρκελ απέσυρε το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για να μην τα… χαλάσει με τον, τότε, Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ήταν το ναδίρ της σχέσης Μέρκελ-Σόιμπλε. (…) Αυτό που απογοητεύει περισσότερο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ότι η καγκελάριος εμφανίζεται ως σωτήρας της ευρωζώνης και εκείνος αναλαμβάνει να διαπραγματευθεί νέα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα, να συγκρουστεί με το ΔΝΤ και να καθησυχάσει τους επικριτές μέσα στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα» γράφει το περιοδικό.
«Με την απόφαση για την Ελλάδα, χάθηκε ο πόλεμος. Από εκεί και πέρα μπορούσαμε να κερδίσουμε μόνο μάχες», λέει ένας έμπιστος του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Πηγή: Deutsche Welle