Το τρυπάνι της Total βρίσκεται ήδη στον βυθό της Μεσογείου, σε βάθος που προσεγγίζει τα 1.799 μέτρα, με τις πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου να φτάνουν το 21%.
Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.
Στο συγκεκριμένο σημείο, όπου αναμένεται να γίνει η γεώτρηση, ο βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.
Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθούν το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.
Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ – Total, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες και το τρυπάνι θα φθάσει σε βάθος 4.250 μέτρων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί, μέχρι 2.230 μέτρα αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδροθείου, που είναι πιθανή.
Επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας
Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο βρίσκεται η γαλλίδα υπουργός Άμυνας για μονοήμερη επίσκεψη. Η κ. Φλοράνς Παρλί, θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα. Η επίσκεψη θεωρείται ως μια κίνηση έμπρακτης στήριξης της Γαλλίας στις κυπριακές γεωτρήσεις, οι οποίες άλλωστε γίνονται από τον γαλλικό κολοσσό TOTAL.
Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή, «το Παρίσι και η Ουάσιγκτον έπραξαν όσα υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η στήριξη είναι απόλυτη από τις δύο χώρες, που «πρωτίστως προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο και στην παρούσα συγκυρία συμπίπτουν με αυτά της Κύπρου».
Την Κύπρο θα επισκεφθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella».
Βόλτες του Barbaros
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να περιφέρεται στα δυτικά της Κύπρου μπαινοβγαίνοντας στα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 7 της ΑΟΖ. Στην περιοχή βρίσκεται και η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) η οποία παρακολουθεί από απόσταση τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11.
Οι κινήσεις της Τουρκίας δεν προκαλούν ανησυχία και το γεωτρητικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Το βασικό, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης είναι να μην δημιουργείται πρόβλημα στη γεώτρηση και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Σε σχέση με τη τουρκική φρεγάτα «Ίμβρος» ανέφερε πως δεν υπήρξε κάτι ανησυχητικό, πέραν του ότι προσέγγισε σε σημείο «στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική».
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι προληπτικές και κινούνται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε σχέση με το «πολεμικό κλίμα» που δημιουργείται από κάποια ΜΜΕ, Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι μεταδίδονται «πληροφορίες» που δε ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Κατέληξε λέγοντας πως η Λευκωσία παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις στην ΑΟΖ και κινείται αναλόγως.
Εθνικό Συμβούλιο
Επίσης συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Στη συνεδρία οι ηγέτες των κομμάτων μετά την ενημέρωση που είχαν χθες από τον πρόεδρο Αναστασάδη για τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά, θα καταθέσουν εισηγήσεις για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι αύριο με τη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για σκοπούς συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ ενδεχομένως να επανέλθει για να καταβληθεί νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.