Ο ίδιος δήλωσε ακόμα την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στους χειρισμούς της Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί αυτό «απέτρεψε μια νέα κρίση», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κύριος Μνιούτσιν δέχθηκε δύο ερωτήσεις για ΔΝΤ και Ελλάδα στην διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με αφορμή τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές τράπεζες που εξυπηρετούν το καθεστώς της Βορείου Κορέας για την διευκόλυνση των πυρηνικών του φιλοδοξιών.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Αναλυτικά, η απομαγνητοφώνηση των ερωτήσεων, βάσει των επίσημων εγγράφων του Λευκού Οίκου:
– Δημοσιογράφος: Συμμετείχατε μαζί με την κυρία Λαγκάρντ, κατά την τελευταία συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και σίγουρα γνωρίζετε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με το ποιο είναι το μέλλον της πολιτικής των ΗΠΑ για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ποια είναι η πολιτική των Η.Π.Α. έναντι αυτού και της εμπλοκής του στην οικονομική ανακούφιση στην Ευρωζώνη;
– Στήβεν Μνιούτσιν: «Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ότι είχα την ευχαρίστηση να συναντηθώ με την Κριστίν Λαγκάρντ τουλάχιστον δώδεκα φορές. Νομίζω ότι το ΔΝΤ διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίβλεψη της νομισματικής πολιτικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ ήταν πολύ χρήσιμο όσον αφορά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα που θα είχε σημαντικές ανησυχίες για τις αγορές και την οικονομία και νομίζω ότι ήταν ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων».
– Δημοσιογράφος: Πώς αισθάνεστε πως διατηρείται το αμερικανικό επίπεδο υποστήριξης στο ΔΝΤ στο σημερινό επίπεδο και συγκεκριμένα ως μέρος της ανακούφισης για την Ελλάδα; Επειδή ο ρόλος των Η.Π.Α. είναι διαμέσου του ΔΝΤ για την ανάκαμψη της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
– Στίβεν Μνιούτσιν: «Η δέσμευση (χρηματοδότηση) του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ήταν πολύ μικρή. Δεν είμαι καν βέβαιος ότι η Ελλάδα θα την χρησιμοποιήσει αναγκαστικά, γι ‘αυτό νομίζω ότι η σημασία ήταν πραγματικά περισσότερο ως σφραγίδα έγκρισης. Και, πάλι, δεν υπάρχει άμεσο κόστος για τις ΗΠΑ ή τους φορολογούμενους. Και υποστηρίζουμε το ΔΝΤ, παρόλο που θα εξετάσουμε τις συνεισφορές μας στο ΔΝΤ, όπως εξετάζουμε πολύ προσεκτικά όλες τις συνεισφορές και διασφαλίζουμε ότι δαπανώνται σωστά τα χρήματα των φορολογουμένων».