Η Αθήνα χαρακτήρισε την τουρκική ενέργεια ως «απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας». Απαντώντας η Αγκυρα, θέτει άσχετα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και λειτουργία τεμένους στη Θεσσαλονίκη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού καταδίκασε την ανακοίνωση της Αθήνας, υποστηρίζει πως «το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προτιμά να διαστρεβλώνει το θέμα ανάγνωσης του Κορανίου και της προσευχής στην Αγία Σοφία».
Επίσης προσθέτει πως «οι ελληνικές αρχές αφήνουν την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα εκτεθειμένη στις αυξανόμενες πιέσεις, καταθέτουν αγωγές για τους εκλεγμένους μουφτήδες επειδή εκτελούν τα καθήκοντά τους στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν λειτουργεί τζαμί. Οπως στη γιορτή του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι και φέτος πήραν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους να προσευχηθούν σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά».
Ακολουθεί η γνωστή θέση του τουρκικού κράτους, που αναφέρει πως «προκαλεί ερωτήματα το τι ακριβώς εννοεί όταν η Ελλάδα κάνει λόγο για διάλογο μεταξύ των θρησκειών, την ώρα που στην πρωτεύουσά της δεν υπάρχει ούτε ένα τζαμί. Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια δημοκρατική χώρα, πιο σύγχρονη, με σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες», καταλήγει η ανακοίνωση!
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία - Ποιος την ελέγχει και πόσο θα στοίχιζε
Δεν άργησε η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών που ανέφερε:
«Οταν χάνεις το μέτρο ως προς την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε δυστυχώς κοιτάζεις στο εσωτερικό σου και βλέπεις γείτονες. Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».
Υπέρ της παραμονής της Αγίας Σοφίας στη σημερινή της μορφή, δηλαδή μουσείο, τάχθηκαν οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ανέφερε πως «η Αγια- Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιον τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της. Εχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και για αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου