Πριν από λίγες μέρες ο Μαδούρο προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό, αλλάζοντας τους υπουργούς του σε 4 υπουργεία, έκανε αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και στη στρατιωτική αστυνομία, ενώ με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (το οποίο ελέγχει απόλυτα η κυβέρνηση) άνοιξε ο δρόμος για την αντικατάσταση της γενικής εισαγγελέως Λουίζα Ορτέγα, η οποία έχει καταγγείλει δημόσια ότι «η αλλαγή του Συντάγματος που προωθεί ο Μαδούρο είναι αντισυνταγματική», ενώ έχει καταγγείλει και την ωμή βία των δυνάμεων ασφαλείας στις διαδηλώσεις, που μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 79 ανθρώπους.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις της Ορτέγα εναντίον του καθεστώτος έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Σε αντίποινα, το ανώτατο δικαστήριο σε μια συνεδρίαση – παρωδία, εκτός από την απομάκρυνση της γενικής εισαγγελέως, αποφάσισε να της απαγορευθεί και η έξοδος από τη χώρα. Η ίδια, μετά από την απόφαση αυτή, επέμεινε στις θέσεις της, λέγοντας πως «έχει διαλυθεί το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα» και πως τη θέση του πήρε «ένα κράτος τρόμου».
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ακόμη μια «πραξικοπηματική ενέργεια» του καθεστώτος, καθώς απόφαση για την αντικατάσταση της Ορτέγα μπορεί να πάρει μόνο το Κοινοβούλιο, το οποίο ο Μαδούρο έχει πρακτικά καταργήσει.
Πέρασαν… απέναντι
Η κ. Ορτέγα είχε τοποθετηθεί στη θέση της γενικής εισαγγελέως από τον ίδιο τον Ούγο Τσάβες. Το τελευταίο διάστημα ο αυταρχικός κατήφορος του Μαδούρο και οι δεκάδες νεκροί διαδηλωτές οδήγησαν την Ορτέγα να αλλάξει στάση και να βρεθεί απέναντι στο καθεστώς.
Την Ορτέγα είχε συναντήσει στο Καράκας ο Νίκος Παππάς τον Αύγουστο του 2013, στο «μυστικό» του ταξίδι στη Βενεζουέλα, που είχε αποκαλύψει πριν από μερικούς μήνες ο Ελεύθερος Τύπος. Μάλιστα, σε εκείνες τις συναντήσεις συμμετείχε και ο Κύπριος δικηγόρος, ειδικός σε θέματα διαχείρισης offshore εταιριών Αρτέμης Αρτεμίου.
Εκτός από τη γενική εισαγγελέα, απέναντι στον Μαδούρο έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα και ο σύζυγός της και κυβερνητικός βουλευτής Χερμάν Φερέρ, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρώην αντάρτης, ο οποίος συνεχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και άλλους κυβερνητικούς βουλευτές. Ο Φερέρ έχει καταγγείλει τον Μαδούρο ότι «θέλει να μείνει αιώνια στην εξουσία για να καταστρέψει τη χώρα».
Ο κ. Φερέρ είχε ταξιδέψει μαζί με τον κ. Παππά με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής, στο «μυστικό» ταξίδι που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.».
Στη φωτογραφία, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, εικονίζεται ο κ. Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο κ. Αρτεμίου και αριστερά στο μπροστινό κάθισμα ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Φερέρ να τους φωτογραφίζει. Σύμφωνα με πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο κ. Παππάς είχε μακρές συνομιλίες με τον κ. Φερέρ τόσο στο Καράκας όσο και στην Καραϊβική.
Ο κ. Φερέρ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα της Βενεζουέλας «El Nacional», δήλωσε: «Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης μέσα σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, το οποίο δεν είναι ούτε σοσιαλιστικό ούτε τσαβικό. Ο Τσάβες ποτέ δεν θα διέπραττε αυτό το έγκλημα που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στη Βενεζουέλα.
Ο Τσάβες, αν έχανε τις εκλογές, θα πήγαινε στην αντιπολίτευση. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, θέλουν να μείνουν αιώνια στην εξουσία για να καταστρέψουν τη χώρα». Ο κ. Φερέρ υποστηρίζει ότι στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία, ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται απόλυτα από την κυβέρνηση «με λογοκρισία και απειλές», ενώ καταγγέλλει τον Μαδούρο για την αλλαγή του Συντάγματος που προωθεί με πραξικοπηματικό τρόπο.
Σήμερα, οι πρώην πολιτικοί φίλοι του κ. Παππά έχουν αλλάξει στρατόπεδο και βρίσκονται απέναντι στον Νικολάς Μαδούρο, καταγγέλλοντας τις δολοφονίες διαδηλωτών, τον αυταρχισμό και την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Διώξεις και σε στρατιωτικούς
Στη γενική εισαγγελέα και στον κυβερνητικό βουλευτή προστίθενται πολλοί ακόμη αξιωματούχοι αλλά και στρατιωτικοί. Πολιτικές πηγές από τη Βενεζουέλα υποστηρίζουν στον «Ε.Τ.» πως «υπάρχουν δεκάδες στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί με μυστικές διαδικασίες επειδή διαφώνησαν με την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κλίμα αμφισβήτησης» υπάρχει τελευταία και σε ανώτερα στελέχη στο στράτευμα στη Βενεζουέλα.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γουίλμαρ Κάστρο Σοτέλδο, ο οποίος αντικαταστάθηκε στον προ ημερών ανασχηματισμό, είχε αμφισβητήσει τις επιλογές του Μαδούρο, δηλώνοντας στο υπουργικό συμβούλιο πως «είναι ανεύθυνο να ασκούμε τόσο μεγάλη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, μιας και η αντιπολίτευση υπερτερεί αριθμητικά και δεν μπορούμε να τους νικήσουμε. Είμαστε μειοψηφία στη χώρα. Πρέπει να αλλάξουμε τακτική», φέρεται να είχε δηλώσει, προκαλώντας την οργή του Μαδούρο.
Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόσληψη ακόμη 40.000
ανδρών στο στρατό και την αστυνομία, περιμένει στις 30 Ιουλίου με την εκλογή των αντιπροσώπων (που θα προκύψουν από μια αμφίβολη εκλογική διαδικασία) να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή του Συντάγματος, που θα του δώσει υπερεξουσίες και, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, να εγκαθιδρύσει ένα είδος δικτατορίας στη Βενεζουέλα.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου