Η τελετή για τη νύχτα του Καντίρ στην οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ μεταδόθηκε, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανήρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο «σφραγίζοντας» την κάλυψη της τουρκικής κυβέρνησης στην προκλητική αυτή κίνηση.
Δείτε την προκλητική ενέργεια
https://www.youtube.com/watch?v=74qPFsqVGSM
Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συνεπώς η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος συνιστά προσβολή για τη διεθνή κοινότητα.
Χαρακτηρίζει την τουρκική ενέργεια «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.
Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.
Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».
Αντίστοιχο ζήτημα είχε δημιουργηθεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν είχε πάρει θέση και η Κομισιόν, απάντωντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη. Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταδικάσει τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών να πραγματοποιούν θρησκευτικές τελετές εντός της Αγιάς Σοφιάς που είναι μουσείο.
Εντονη αντίδραση της Αθήνας
Διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επιδιώκει διεθνοποίηση του ζητήματος, θέλοντας αντίθετα να αποφύγει τον περιορισμό του σε διμερές επίπεδο.
Στις 11:00 το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης συναντήθηκε με ανώτερο στέλεχος της UNESCO και θα θέσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. «Η Ελλάδα θα ζητήσει την προστασία της φυσιογνωμίας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας όπως αύτη προβλέπεται από το άρθρο 4 της UNESCO» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατιδης.
Αναμένεται παρέμβαση της UNESCO προς την τούρκικη κυβέρνηση τόνισε ο Φραντσέσκο Μπανταριν αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού για θέματα πολιτισμού. Ο κ. Μπανταρίν δήλωσε ακόμη πως η UNESCO θα εκφράσει την επιθυμία της στην τούρκικη κυβέρνηση να παραμείνει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως έχει, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.
Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα το ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συνεπώς η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος συνιστά προσβολή για τη διεθνή κοινότητα.
Nα σεβαστεί την οικουμενικότητα της Αγίας Σοφίας καλεί την Άγκυρα η Νέα Δημοκρατία ενώ το κόμμα ζήτησε και την παρέμβαση της UNESCO. «Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν διδάσκεται από την Ιστορία», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος.