Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 42 τραυματίστηκαν στη διπλή επίθεση που στοχοποίησε τα σύμβολα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν: το μαυσωλείο του ιδρυτή της, Αγιατολάχ Χομεϊνί, και το κοινοβούλιο. Οι Φρουροί της Επανάστασης -το πιο ισχυρό σώμα των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν- κατηγόρησαν ευθέως τη Σαουδική Αραβία για τις δύο επιθέσεις, που έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα από πέντε καμικάζι τρομοκράτες.
https://www.youtube.com/watch?v=knb1kpSnO_8
Οι δράστες, ντυμένοι με γυναικεία ρούχα, εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο με όπλα και ένας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε επάνω του. Αλλος ένας καμικάζι ανατίναξε ζώνη με εκρηκτικά στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στη Νότια Τεχεράνη -ένα σημείο με μεγάλη τουριστική κίνηση- ενώ ο δεύτερος τρομοκράτης που τον συνόδευε σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών. Οι πληροφορίες για τις ακριβείς συνθήκες των επιθέσεων παρέμεναν συγκεχυμένες για πολλές ώρες, καθώς το Κοινοβούλιο είχε αποκλεισθεί από ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αποτράπηκε μια τρίτη επίθεση και συνελήφθησαν οι επίδοξοι τρομοκράτες.
Λίγες ώρες μετά το μακελειό, το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησε ένα βίντεο, στο ειδησεογραφικό τόπο Amaq, όπου έχουν καταγραφεί οι εικόνες από την επίθεση στο Κοινοβούλιο της Τεχεράνης. Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, προειδοποίησε για περισσότερες επιθέσεις στο Ιράν.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Εκκληση Ροχανί
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τεχεράνη, που επανέφεραν στη μνήμη τα παλαιότερα, ταραγμένα χρόνια στη χώρα, σημειώθηκαν μετά το διπλωματικό αποκλεισμό του Κατάρ από επτά αραβικές χώρες -υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Ο διχασμός στην καρδιά του αραβικού κόσμου επαναφέρει την πάγια εχθρότητα ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες. Το Κατάρ, αν και σουνιτικό, ακολουθεί μια πιο μετριοπαθή πολιτική απέναντι στο σιιτικό Ιράν, παραδοσιακό αντίπαλο του Ριάντ.
Για την Τεχεράνη -είτε δηλώνεται με άμεσο τρόπο είτε με έμμεσο- το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος (ISIS) διατηρεί δεσμούς με το σουνιτικό βασίλειο του Ριάντ. Σκληροπυρηνικοί αναλυτές που πρόσκειται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, καταγγέλλουν πως ο ISIS χρηματοδοτείται από τους Σαουδάραβες. Επίσης, συνδέουν τη νέα ένταση στην περιοχή με το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τραμπ στο Ριάντ και τις επαφές του με ηγέτες των πλούσιων εμιράτων του Κόλπου.
Αν και οι Φρουροί της Επανάστασης -που ιδρύθηκαν ως παραστρατιωτικό σώμα από τον Χομεϊνί αλλά υπερτερούν των άλλων δυνάμεων ασφαλείας- υποσχέθηκαν να λάβουν εκδίκηση για την τρομοκρατική επίθεση, ο νεοεκλεγείς μεταρρυθμιστής πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, παρέμεινε στα πλαίσια του πολιτικού λόγου, λέγοντας ότι η χώρα θα βγει «πιο ισχυρή και ενωμένη από την εξτρεμιστική επίθεση και τη βία». Ο Ροχανί ανησυχεί για την έξαρση των παθών στη μικρή αλλά ριζοσπαστική σουνιτική αραβική κοινότητα η οποία ζει στις φτωχές νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Οι ιρανικές αρχές κρατούν περιορισμένες τις σουνιτικές ομάδες, ύστερα από μεγάλο πογκρόμ εναντίον τους τα τελευταία χρόνια. Ο Ροχανί φοβάται επίσης την αντίδραση των αντιπάλων του, οι οποίοι ανήκουν στο σκληροπυρηνικό θεοκρατικό τμήμα του Ιράν.
Αντίδραση του Ριάντ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει, φυσικά, όλες τις κατηγορίες περί διασυνδέσεων με το Ισλαμικό Κράτος. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, από το Βερολίνο όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι το Ριάντ καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες και επιθυμεί αποκατάσταση των σχέσεων με την Τεχεράνη, με τον όρο «να σταματήσει το Ιράν να στηρίζει τους μαχητές στον Λίβανο, την Υεμένη, τη Συρία». Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σ. Αραβίας κατηγορεί από την πλευρά του το Ιράν ότι διασπείρει την τρομοκρατία στον κόσμο, υποστηρίζοντας τις σιιτικές οργανώσεις που δρουν σε όλη τη Μ. Ανατολή. Η έχθρα ανάμεσα στη Σ. Αραβία και το Ιράν είναι αγεφύρωτη, λόγω του ισλαμικού θρησκευτικού σχίσματος και των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων. Ακόμη και η πρόσφατη διπλωματική ρήξη με το Κατάρ θεωρείται ότι συνέβη λόγω της προσέγγισης του πλούσιου εμιράτου με το Ιράν, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στον Κόλπο.
Το 2015 παρά λίγο να ξεσπάσει «μουσουλμανικός εμφύλιος» στον αραβικό κόσμο, με αφορμή τη σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν για την εκτέλεση του «αντικαθεστωτικού» σιίτη κληρικού Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ στο Ριάντ. Η χθεσινή πάντως επίθεση ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στη νοτιοανατολική Συρία εναντίον αμερικανικού φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με τη νέα κρίση στον Κόλπο.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου