Στο μεταξύ, στον ΟΗΕ, η Λευκωσία καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις τουρκικές αμφισβητήσεις επί της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης «ούτε συζητά ούτε επιτρέπει συζήτηση για μη λειτουργική λύση που θα καταρρεύσει, αλλά ούτε και επιτρέπει να εξυφανθεί μια τέτοια λύση».
Την ίδια στιγμή, ενώ η Κομισιόν, σύμφωνα με ευρωπαϊκά ΜΜΕ, φέρεται να απευθύνει «αυστηρό μήνυμα» προς την Τουρκία για τις -προ ημερών- μαζικές (141) παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, από την Τσεχία όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη, έκανε λόγο για «δύο μεγάλα και δύσκολα γεωοικονομικά, γεωστρατηγικά προβλήματα στην Ευρώπη: Να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και για τις δύο πλευρές, το Brexit και να σταθεροποιήσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία». Για το δεύτερο, ωστόσο, τόνισε ότι «είναι ζήτημα των ίδιων των Τούρκων να αποφασίσουν αν πραγματικά θέλουν να δουλέψουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενταχθούν στην Ε.Ε.». Επισήμανε, δε, ότι «πρέπει να αποτρέψουμε τις τάσεις κατακερματισμού της Ευρώπης».
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Από τη μεριά του, ο γ.γ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την επίσκεψή του στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος για σύγκληση νέας διάσκεψης, τύπου Γενεύης, για το Κυπριακό, «όταν τα μέρη θεωρήσουν ότι μπορούμε να το κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο». Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι, προ ημερών, κατά τις συναντήσεις του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στην Κίνα, ζήτησε να επιδείξουν «ελαστική και εποικοδομητική» στάση επί του μείζονος ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Εκ μέρους της Λευκωσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση επί του θέματος της ασφάλειας – εγγυήσεων και «δεν ακούστηκε κάτι καινούργιο σε σχέση με τις προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα».
Πάντως, τη στιγμή που ο Ν. Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται προκειμένου να «επαναθερμάνουν» τον δικοινοτικό διάλογο, ο ψευδοπρωθυπουργός των Κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν ρίχνει λάδι στη φωτιά, λέγοντας πως μπορεί να προκύψει σύγκρουση τον Ιούλιο, όταν θα γίνει η γεώτρηση για φυσικό αέριο από τους Ελληνοκύπριους στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία, παράλληλα, απαντώντας στις αμφισβητήσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Αγκυρα, προσέφυγε στον ΟΗΕ και σε υπόμνημα που κατέθεσε χαρακτηρίζει «αβάσιμους και πέρα από οποιαδήποτε λογικά γεωγραφικά όρια» τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Δηλώνει, επίσης, ότι «η κυβέρνηση της Κύπρου παραμένει αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της υφαλοκρηπίδας της και της ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας όλα τα ειρηνικά μέσα που έχει στη διάθεσή της, με καλή πίστη και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Τέλος, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε δημοσιεύματα που φέρουν τη Ρωσία να σαμποτάρει την επίλυση του Κυπριακού ως «ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου