Δανεικός ο τίτλος από τον μεγάλο Ελληνα λογοτέχνη Μενέλαο Λουντέμη, αλλά τόσο ταιριαστός στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος με τις βίαιες και καταστροφικές αλλαγές που φέρνει μαζί της η κλιματική αλλαγή. Οι δείκτες του «Ρολογιού της Αποκάλυψης», που συμβολίζει από το 1947 την πιθανή καταστροφή του πλανήτη, απέχει πλέον μόλις ενάμισι λεπτό από τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που υπολογίζει τους κινδύνους για τη Γη μας.
Προειδοποίηση
Η κλιματική αλλαγή είναι ορατή και αντιληπτή στις χώρες της Μεσογείου, που βρίσκονται εδώ και πολλές μέρες στο έλεος παρατεταμένου καύσωνα, ξηρασίας και καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Η Μεσόγειος θα γίνει το επίκεντρο των καταστροφικών πυρκαγιών, προειδοποιούν οι επιστήμονες, επαληθεύοντας ένα ακραίο και δυστοπικό σενάριο που είχε διατυπωθεί πριν από χρόνια, και ανέφερε ότι η Σαχάρα θα «ανέβει» στις μεσογειακές χώρες.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αλβανία και η Τουρκία μετρούν πολλές πληγές, καθώς οι πυρκαγιές που στοίχισαν ζωές, περιουσίες, την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας, είναι οι χειρότερες εδώ και δεκαετίες και προκαλούν μεγάλη πίεση στις κυβερνήσεις, που είχαν ήδη να διαχειριστούν τη λαίλαπα της πανδημίας και τις επακόλουθες οικονομικές συνέπειες.
«Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αποτελούν τη νέα κανονικότητα», έγραψε η γερμανική εφημερίδα «Zeit» αναφερόμενη στις καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Γερμανία πριν από λίγες εβδομάδες. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, που εντάσσονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι συχνοί και παρατεταμένοι καύσωνες, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος αλλά και του περιβάλλοντος – όπως το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας.
Οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα. Την ανησυχία των ειδικών επιστημόνων που μελετούν το κλίμα αυξάνουν όμως η συχνότητα, η διάρκεια και η βιαιότητά τους. Η θερμοκρασία εδάφους στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Τουρκία, που υπέφεραν από κύμα ζέστης το οποίο ακολούθησαν οι πυρκαγιές, έφθασε μέχρι τους 53 βαθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel του συστήματος Copernicus. Το πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., ανακοίνωσε πριν από αρκετές ημέρες -όταν οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές κατέκαιγαν τη Νότια Ιταλία και τη Νότια Τουρκία- ότι οι συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας έχουν εκτοξεύσει τον κίνδυνο για νέες εστίες φωτιάς. Κατά τη μέτρηση των πυρκαγιών στην Τουρκία, τα νέφη του καπνού ήταν ορατά στις δορυφορικές λήψεις της περιοχής και η σφοδρότητα των πυρκαγιών προκάλεσε υψηλά επίπεδα ρύπανσης αιωρούμενων σωματιδίων επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο.
Καταστροφική χρονιά
Ο Ιούλιος αλλά και η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ήταν μήνες πυρκαγιών για όλες τις χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, η φετινή περίοδος των πυρκαγιών στον Νότο της Ε.Ε. είναι πιο καταστροφική από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Η αλλαγή του κλίματος με τους παρατεταμένους καύσωνες και τους θερμούς ανέμους συντελεί στην εξάπλωση των πυρκαγιών. Από τη Νότια Ιταλία και την Ισπανία μέχρι τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τεράστιες δασικές εκτάσεις καταστροφικές πυρκαγιές. «Μεγάλη ανακούφιση επικρατεί για το ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει νεκρός. Σε πυρκαγιές στην Τουρκία τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», έγραφε την Πέμπτη ο ευρωπαϊκός Τύπος, ενώ στη χώρα μας τα μέτωπα των πυρκαγιών αυξάνονταν επικίνδυνα. Στην Ιταλία, περισσότερες από 900 πυρκαγιές ξέσπασαν πριν από μια εβδομάδα στις νότιες επαρχίες της χώρας (Καλαβρία, Πούλια, Καμπάνια, Λάτσιο και Σικελία), προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς πολιτών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό.
Για μια εβδομάδα οι δασικές πυρκαγιές στη Νότια Τουρκία κατέκαιγαν το πιο τουριστικό τμήμα της χώρας. Η καθυστερημένη ανταπόκριση των Αρχών και η ανεπάρκεια πυροσβεστικών μέσων προκάλεσαν την οργή των πολιτών εναντίον των πολιτικών, που προσπαθούσαν να αποδώσουν σε «ξένο δάκτυλο» τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 95.000 εκτάρια καταστράφηκαν από την αρχή του χρόνου. Ο ειδικός στις δασικές πυρκαγιές Ισμαΐλ Μπεκάρ δήλωσε στην «Ντόιτσε Βέλε» ότι είναι ανόητο να αποδίδονται οι δασικές πυρκαγιές σε σαμποτάζ. «Στην περιοχή της Μεσογείου, ακόμη και η μικρότερη σπίθα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες πυρκαγιές με ζεστό και ξηρό καιρό», τόνισε.
Η κλιματική αλλαγή και ο 1,5 βαθμός που θα αλλάξει τη Γη
Η μέση θερμοκρασία της Γης είναι περίπου 15 βαθμοί Κελσίου. Ομως, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με ταχύτητα, οδηγώντας σε υπερθέρμανση του πλανήτη, δηλαδή στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών της Γης. Οι επιστήμονες υπολόγιζαν ότι η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Ομως, πολλοί ειδικοί φοβούνται πως η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι πάνω από 2 βαθμούς και, σύμφωνα με κάποια εφιαλτικά σενάρια, ίσως φθάσει και τους 3-5 βαθμούς!
Η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα του πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και συντελεί στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του ονομάστηκε «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Ο όρος επινοήθηκε από τον Σουηδό χημικό Σβάντε Αρένιους, ο οποίος διατύπωσε το 1896 τη θεωρία ότι οι βιομηχανίες στέλνουν άνθρακα και άλλους ρύπους στον αέρα και συντελούν στο φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια ο όρος συνδέεται με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης. Από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, τα επίπεδα ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 50%.
Έκθεση του 2018
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) σε έκθεση του 2018 τόνισε ότι ο 1,5 βαθμός Κελσίου θα προκαλέσει ραγδαίες και δραματικές αλλαγές σε όλες τις μορφές της ζωής: ξηρασία, έλλειψη τροφής, απίστευτες πλημμύρες και αφόρητους καύσωνες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνά, διαρκείας και θα προκαλέσουν φτώχεια, πείνα και ερημοποίηση περιοχών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) επιβεβαίωσε τη θερμοκρασία-ρεκόρ 18,3 βαθμών Κελσίου, στις 6 Φεβρουαρίου στον Νότιο Πόλο, στις χερσονήσους της Ανταρκτικής.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά στην Εύβοια: Σε Γαλατσώνα, Γούβες, Γαλατσάδες, Καματριάδες τα μέτωπα – «Κρατάει» η άμυνα στα νότια
- Φωτιά στην Αττική: Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στο δάσος της Βαρυμπόμπης [εικόνες]
- Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στον «Ε.Τ.»: Το νερό εξατμιζόταν, η φωτιά δεν άκουγε…
- Μαρτυρία ασθενούς με long covid στον «Ε.Τ.»: Σήμερα νιώθω χειρότερα σε σχέση με όταν νοσούσα
- Ο δημοσιογράφος του OPEN για την επίθεση που δέχτηκε στους Θρακομακεδόνες
- Εβδομάδα τρόμου για την Αττική: Αυτοψία του «Ε.Τ.» στα καμένα – Στάχτη σπίτια, αυτοκίνητα δάση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr