“Πάλι ‘καπελάκια’ βλέπετε;” αναφωνούσε η μητέρα μας ενώ κατέβαζε το θερμόμετρο, δίπλα στις αριστοκρατικές κυρίες με τα χαρακτηριστικά καπέλα Γεωργιανής περιόδου, ή τον κύριο Ντάρσι να βγαίνει με βρεγμένο πουκάμισο από μια λίμνη.
Πολλά χρόνια αργότερα, τα έργα εποχής συνεχίζουν να είναι για μένα μια γλυκιά καραμέλα. Τα καλύτερα παραδείγματα αυτού του είδους προσφέρουν απόδραση σ’ έναν παλαιότερο κόσμο, εστιάζοντας ταυτόχρονα σε διαχρονικά θέματα που διέπουν τις ζωές μας: αγάπη, σχέσεις, αναζήτηση του εαυτού ανάμεσα στις κοινωνικές συμβάσεις.
Τί είναι, λοιπόν, αυτό που έκανε τους συνδρομητές της πλατφόρμας να αφιερώσουν 625 εκατομμύρια ώρες θέασης στην πρώτη σεζόν του “Μπρίτζερτον” και να μιλούν για μια “ένοχη απόλαυση”;
Φώτα, κάμερα, κρινολίνα
“Το να αποκαλείς μια σειρά ‘ένοχη απόλαυση’ είναι σαν να λες ‘ντρέπομαι που τη βλέπω, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω’. Δεν είναι κομπλιμέντο,” έχει δηλώσει η Σόντα Ράιμς, executive producer της σειράς.
Προσωπικά, κατανοώ το λόγο που πολλοί χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για το Μπρίτζερτον, το οποίο βασίζεται στην ομότιτλη σειρά βιβλίων της Τζούλια Κουίν. Το “νυφοπάζαρο” της εποχής της Αντιβασιλείας έρχεται στο σήμερα με μια σειρά από τολμηρές καλλιτεχνικές επιλογές που κάποιοι αγαπούν, και άλλοι αγαπούν να μισούν.
Κατ’ αρχάς: το σεξ. Μπόλικο και ωραιοποιημένο, τιμά χωρίς ενοχές την αισθητική του ρομάντζου από το οποίο ξεπήδησε, βάζοντας στο κέντρο τη γυναικεία επιθυμία. Οι γυναίκες του Μπρίτζερτον θέλουν να μιμηθούν τις ηρωίδες της Τζέιν Όστιν, που τις έπλασε δυναμικές και με προσωπική βούληση, κόντρα στη νόρμα της εποχής τους.
Grand Hotel spoiler: Προσπαθούν να κλέψουν το μωρό της Ελένης - Το σχέδιο της Κυβέλης
Διεκδικούν όχι μόνο τον έρωτα αλλά και τη φιλία και την προσωπική καταξίωση, σε μια αισθητικά “πειραγμένη” εκδοχή της πραγματικότητας. Οι καλλιτεχνικές ελευθερίες επεκτείνονται στα πλουμιστά, (όχι απαραίτητα ιστορικά ακριβή) κοστούμια και τις μουσικές επιλογές, με μεγάλες ποπ επιτυχίες να διασκευάζονται για κλασική ορχήστρα.
Σόντα Ράιμς: Η παραγωγός πίσω από τις τεράστιες επιτυχίες
Το κυνήγι της αυτοπραγμάτωσης είναι ένα θέμα που συναντάμε συχνά στις σειρές που έχει δημιουργήσει ή επιμεληθεί η Σόντα Ράιμς, της οποίας στόχος είναι να απεικονίζει “αληθινές” γυναίκες. Κι αν το όνομά της δε σας λέει πολλά, ίσως σας πει κάτι η μεγαλύτερη επιτυχία της: η σειρά Grey’s Anatomy, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 20η σεζόν της!
Έχει κερδίσει και προταθεί για διάφορα βραβεία, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα δημιουργός τριών σειρών που ξεπέρασαν τα 100 επεισόδια έκαστη. Πώς το έκανε; Η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στον τίτλο του βιβλίου της, “A Year of Yes”. Σκληρή δουλειά, ταλέντο… και να λες τα σωστά “ναι”.
Ταπεινό Χαμομηλάκι» Τέλος
“Ακόμα και το ταπεινό χαμομηλάκι ανθίζει” είναι ο υπότιτλος της πιο πρόσφατης σεζόν του Μπρίτζερτον, που ακολουθεί την ντροπαλή, εύσωμη Πενέλοπε Φέδρινγκτον καθώς προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο. Θα καταφέρει να βγει από τη σκιά της “αόρατης” περσόνας που η ίδια δημιούργησε, και να κάνει το δικό της παραμύθι να γίνει πραγματικότητα; Όλοι όσοι έχουμε νιώσει πως δεν ανήκουμε ακριβώς στον κόσμο τούτο, κάτι θα βρούμε να αγαπήσουμε στο… καραμελένιο σύμπαν του Μπρίτζερτον