Περίπου εκατό θερινά σινεμά στην Αττική μάς περιμένουν από την άλλη εβδομάδα για να ξαναθυμηθούμε πώς είναι να βλέπουμε σινεμά στη μεγάλη οθόνη με παρέα, με τα αστέρια πάνω από τα κεφάλια μας, με μπίρες, ποπ κορν, χοτ ντογκ, λαχταριστές τυρόπιτες και γάτες να σουλατσάρουν ανάμεσα στα πόδια μας.
«Βάφουμε διαδρόμους, πλένουμε, καθαρίζουμε και περιμένουμε πιο συγκεκριμένες οδηγίες λειτουργίας, περισσότερο για το κυλικείο. Το ταμείο, έτσι κι αλλιώς, ξεκινάει να πουλάει εισιτήρια από τις 6.30 το απόγευμα. Ελπίζω να το εκμεταλλευτεί αυτό ο κόσμος, να αγοράζει από νωρίς και να μην υπάρχει συμφόρηση στο ταμείο», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Μιχάλης Μανιάκης, ιδιοκτήτης του διεθνώς φημισμένου θερινού σινεμά «Θησείον» στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αναγκαστική προτεραιότητα ως προς τις ταινίες που θα προβάλλει το «Θησείον» θα είναι οι επανεκδόσεις «του παλιού καλού κινηματογράφου του Χόλιγουντ», όπως λέει ο κ. Μανιάκης.
Η Παραλία: Η Ιφιγένεια σε σοκ
Σε στάση αναμονής είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών, Παναγιώτης Τσακαλάκης, που διαχειρίζεται το «Τριανόν» και το «Κοράλι» στη Σαρωνίδα, την «Αελλώ» και το «Ελληνίς». «Από μέρα σε μέρα περιμένουμε σαφείς οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε στους κινηματογράφους. Ακόμα τίποτα. Προχωράμε στα τυφλά. Οπως και τίποτα δεν υπάρχει όσον αφορά στη στήριξη των αιθουσών. Σαν να μην υπάρχουμε. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας στο υπουργείο Πολιτισμού», λέει ο κ. Τσακαλάκης και υπενθυμίζει το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στο εισιτήριο από το 24%, που είναι σήμερα, στο 6%. «Αυτό είναι το βασικό. Επίσης, μια δεύτερη στήριξη είναι να μας δοθεί ένα ποσό ενίσχυσης της τάξης των 20.000 ευρώ ανά θερινό σινεμά για να μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας», τονίζει.
Από την πλευρά του ο κ. Αλκης Γούναρης (summercinemas.gr), που διαχειρίζεται τα θερινά σινεμά «Ηλέκτρα» (Πατησίων), «Αμίκο» (Χαλάνδρι), «Εκράν» (κέντρο), «Ανοιξη» (Ν. Ηράκλειο), «Κήπος» (Μοσχάτο) και «Νέα Μασκώτ» (Ταύρος), μοιάζει πιο αισιόδοξος και ετοιμάζεται για καινοτομίες που δεν έχουμε ξαναδεί στα θερινά σινεμά. «Θέλουμε να βάλουμε ηλεκτρονική πώληση προϊόντων του κυλικείου. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο, αφού ο θεατής θα έχει κλείσει ηλεκτρονικά το εισιτήριό του σε συγκεκριμένες θέσεις, θα έχει παραγγείλει ηλεκτρονικά ό,τι θέλει να φάει και να πιει. Ετσι, δεν θα δημιουργείται συνωστισμός στα διαλείμματα», λέει ο κ. Γούναρης και συνεχίζει: «Θα έχουμε δύο ουρές στο κυλικείο. Ενας υπάλληλος θα κρατάει το ταμείο και άλλος υπάλληλος θα δίνει τα προϊόντα, για να μην έχει επαφή με κέρματα και χαρτονομίσματα. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε τουλάχιστον ένας υπάλληλος να διευκολύνει την έξοδο των θεατών, που θα είναι διαφορετική από την είσοδο. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνω προσλήψεις φέτος».
Επισημαίνει ότι το διάλειμμα είναι εκείνο που προβληματίζει τους ιδιοκτήτες περισσότερο. «Μάλλον θα χρειαστεί να είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια, για να μη δημιουργείται συνωστισμός στο κυλικείο ή στην τουαλέτα». Οσον αφορά στη μειωμένη προσέλευση κατά 60% για λόγους ασφαλείας, ο κ. Γούναρης πιστεύει ότι αυτό το μέτρο θα πλήξει τα σινεμά που πληρώνουν υψηλό ενοίκιο αλλά παράλληλα θα ευνοήσει τα πιο αδύναμα: «Αν, για παράδειγμα, το “Θησείον” και το “Σινέ Παρί” είναι γεμάτα, ο κόσμος ίσως να στραφεί στον “Ζέφυρο”, λόγου χάρη, που είναι κοντά, για να δει μια ταινία», υπογραμμίζει και υπενθυμίζει στο υπουργείο «μια πολύ σοβαρή αδικία σε σχέση με τον κινηματογράφο. Ο ΦΠΑ στο εισιτήριο, που σήμερα είναι 24%, ενώ στο θέατρο και στο βιβλίο έχει πέσει στο 6%. Λες και είμαστε είδος πολυτελείας. Είναι παράλογο. Ολες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν 6% και 7% ΦΠΑ στον κινηματογράφο. Αν η Πολιτεία θέλει να κάνει κάτι για να μας στηρίξει, είναι ευκαιρία τώρα να αποκατασταθεί αυτό το ζήτημα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής